Magyar fogorvosok és rezidens orvosok szaknévsorát mutatták be

Az Orvosi Szaknévsort  a fogorvosi és a rezidens orvosi szaknévsorok követték a Studium – Prospero Alapítvány kiadásában. A két kiadványt csütörtökön mutatták be az aalapítvány marosvásárhelyi székhelyén.

A Maros Megyei Magyar Fogorvosi Szaknévsor a megyében élő és dolgozó 200 fogorvost sorolja fel, azok elérhetőségét, telefonszámát, illetve postacímét, helységek alapján, illetve a fogrovosláson belüli szakmák szerint. Maros megyében 22 településen tevékenykedik magyar fogorvos, a kiadvány célja, hogy a betegeknek tájékoztatást nyújtson, melyik településen kihez fordulhatnak – hangsúlyozta dr. Vass Levente, a a Studium – Prospero Alapítvány társelnöke. Mivel a fogorvosok többsége 1990 után magánpraxist nyitott, nem áll az adataik között az egészségbiztosító pénztárral való viszonyukra utalás, hiszen valamennyien magánvállalkozók.

A Marosvásárhelyi Magyar Rezidens Szaknévsor azokat a magyar rezidens orvosokat, szám szerint 356-ot sorol fel, akik Erdély 13 megyéjéből érkeztek és a marosvásárhelyi orvosi egyetemi központban vesznek részt a rezidens orvosi képzésben. A legtöbben, 103-an Hargita megyéből, illetve kilencvenen Maros megyéből származnak, alig egy-egy orvos érkezett Szeben és Fehér megyéből, még Kolozs megyéből csupán ketten vesznek részt valamilyen képzésen – mutatott rá Vass Levente. A kiadvány, amely nem a betegeknek szól, azokat a kórházigazgatókat szeretné tájékoztatni, akiket érdekel, hogy milyen szakokon hányan és mikor végeznek, melyek azok a szakok, ahol az adott kórházból hiányzó szakorvost pótolni lehetne, vagy kik azok, akik az adott megyéből, illetve településről származnak és szakvizsgájuk megszerzése után szívesen hazamennének.

Bár arról nem készült felmérés, hogy a szakvizsga letételét követően hányan szeretnének hazatérni, az tapasztalható, hogy sokan választanak külföldi munkát, miután itt a munkahelyük megszűnt és máshol megélhetési lehetőséget nem találnak maguknak. Ez a szaknévsor szeretne hozzájárulni a szakorvosok itthontartásához, ennek érdekében kapcsolatok kialakításához, a reális lehetőségek felméréséhez. Ugyanis a felmérés adatai szerint reális esély volna arra, hogy a hiányzó szakorvosokat pótolják – mondta az alapítvány társelnöke, hozzátvéve, hogy a magyar orvosképzés ma is garantálja, hogy a kórházakat magyar orvosokkal is ellássák. Természetesen az itthonmaradáshoz, a szakorvosok itthontartásához nem elégségesek a jó kapcsolatok, a kórházak finanszírozására is szükség van – hangzott el a kiadványok sajtóbemutatóján.

 

Kimaradt?