Kelemen Hunor a Bihar megyei jelölteket értékelte

Országszerte több mint kilencezer jelöltet indít az RMDSZ a helyhatósági választásokon, közölte pénteken Nagyváradon tartott sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke erős eszköznek nevezte az RMDSZ-t, mint mondta: egy párt önmagában nem cél, hanem eszköz az érdekképviseletre. Közölte: a kolozsvári kongresszuson megfogalmazott újratervezés jegyében a 2016-os helyhatósági választásokon lelkes, kezdeményezőkészséggel megáldott, felkészült jelölteket indítanak, ahol szükséges volt, lecseréltek az embereket.

A szövetségi elnök Huszár Istvánnak a helyi közigazgatásban szerezett tapasztalatait és dinamizmusát, míg Pásztor Sándornak a központi közigazgatásban államtitkárként szerzett tapasztalatait méltatta, mint mondta, mindkét jelölt megérdemli a nagyváradiak illetve Bihar megyeinek szavazatát.

Újságírói kérdésre a román közszolgálati televízió kapcsán kifejtette: az RMDSZ korában javasolt már egy megoldást – az állammal szembeni adósságok elengedését, és egy szigorú reformot a közszolgálati televíziónál –, ezt azonban nem hallgatták meg. Jelenleg az Alkotmánybíróság döntését kell megvárni, addig is ideiglenes vezetősége lesz a köztelevíziónak tette hozzá.

A választások kapcsán úgy fogalmazott: az eseteleges koalíciók lehetőségéről érdemben június 6-án lehet majd beszélni, miután látják, milyen a különböző megyei és helyi testületek összetétele.

Kelemen azt is elmondta, ha a választási törvényt alkotmányellenesnek nyilvánítják május 4-én, már nem szervezhető meg a helyhatósági választás. Ez azonban feloldhatatlannak látszó helyzetet idéz elő, ugyanis a helyi és megyei önkormányzatokban szerzett tisztségek négy évre szólak, és az ez időszak nem hosszabbítható meg.

A szövetség elnöke Csűry István királyhágómelléki református püspökkel és Böcskei László nagyváradi római katolikus megyéspüspökkel, valamint Bihar, Szilágy és Szatmár megyei önkormányzati és parlamenti képviselőkkel találkozott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?