Nem szavazta meg a szenátus az RMDSZ törvényen kívül helyezését

Újabb kisebbségellenes törvénykezdeményezést sikerült megakadályoznia a szenátusnak hétfőn, a honatyák nagy többsége ugyanis nem szavazta meg azt a Bogdan Diaconu és Razvan Ionut Tănase független szenátorok által kezdeményezett tervezetet, amely törvényen kívül helyezte volna a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget.

A tervezet kapcsán Verestóy Attila RMDSZ-es szenátor plénumi felszólalásában elmondta:  1990-től kezdődően a különféle pártokba szakadt nacionalista, magyarellenes politikákat felvállaló képviselők és szenátorok folyamatosan próbálják provokálni mind a romániai magyar közösséget, mind pedig az azt képviselő Szövetséget. „A különféle véleményezéseket, a szakbizottságok részéről érkező negatív véleményezéseket méltányolom, ésszerű döntésnek tartom, azt jelzik, hogy 2016-ban mégis a józan hangok győznek, a szavazatok többsége is ezt mutatja. Azt viszont elkeserítőnek tartom, hogy néhány liberális szenátor megszavazott egy ilyen kezdeményezést” – nyilatkozta a szenátor. Elmondta, a jövőben arra kell figyelni, hogy a hasonló kezdeményezések még a plénumig se jussanak el.

„Habár a szenátorok túlnyomó többsége a tervezet ellen szavazott, voltak, akik határozottan támogatták azt, vagy a visszautasításkor tartózkodtak, ami azt jelenti, hogy Románia parlamentjében továbbra is vannak olyan politikusok, akik a mai napig nem tudják elfogadni, hogy az RMDSZ két és fél évtizede, kizárólag alkotmányos keretek között, a parlamentarizmus szabályait betartva képviseli a romániai magyarság érdekeit, és egy európai értékrendeket követő országhoz méltón folytatja munkáját. A tervezet értelmében az RMDSZ egy szélsőséges politikai alakulat. Azt gondolom, a többségi pártok csak akkor lennének igazán európai értékrendeket követő pártok, ha az RMDSZ-nek nem kellene folyamatosan a jogtiprás, a már megszerzett jogok csorbítása ellen fellépni a parlamentben” – hangsúlyozta Tánczos Barna, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Hozzátette, a Szövetségnek arra lenne szüksége, hogy tárgyaló partnerekre leljen akkor, amikor a kisebbségi jogokról, vagy a területi autonómia témájáról van szó. 

Kapcsolódók

Kimaradt?