Szakbizottságok utasították el Bogdan Diaconu magyarellenes törvényjavaslatait

Két, nyíltan kisebbségellenes, Bogdan Diaconu független képviselő által kezdeményezett törvényjavaslatot utasított vissza hétfőn a szenátus emberjogi bizottsága, valamint kedden, március 15-én a köztudottan magyarellenes képviselő által kidolgozott, az anyanyelvhasználatot betiltó jogszabályjavaslatot a parlament felsőházának kulturális szakbizottsága is negatívan véleményezte. A szakbizottságok álláspontja mindössze konzultatív jellegű, a tervezeteket a plénumnak még kell kell vitatnia. 

Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei szenátora, az emberjogi bizottság elnöke úgy értékelte, a kisebbségellenes kezdeményezések nemcsak alkotmányellenesek, de több nemzetközi keretegyezményt és hatályban lévő törvényt is sértenek, ezáltal a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználati jogát támadják. „Tekintettel arra, hogy nem ez az egyetlen, hasonló célból született kezdeményezés, kiemelten fontosnak tartom felhívni a közvélemény figyelmét arra az egyre erősödő kisebbségellenes hullámra, amely a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által kiharcolt és törvénybe iktatott kisebbségi jogok korlátozására irányul” – hangsúlyozta Biró Rozália. A Bihar megyei szenátor kijelentette, ezen kezdeményezésekre határozott válaszlépésre van szükség a kisebbségi közösségek részéről azáltal, hogy minden adandó alkalommal maradéktalanul gyakorolják törvényes jogaikat. 

Az emberjogi bizottság ülésén továbbá elutasították az audiovizuális törvény módosítására vonatkozó kezdeményezést is, amelyet Bogdan Diaconu és Răzvan Tănase független képviselők dolgoztak ki:  oly módon módosították volna a hatályos törvényt, hogy  az kötelező jelleggel írta volna elő az audiovizuális médiaszolgáltatók számára azt, hogy minden reggel 7 órától bejátsszák Románia himnuszát.

László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szenátora elmondta: a parlament felsőházának kulturális szakbizottsága kedden, március 15-én negatívan véleményezte azt a Bogdan Diaconu-féle törvénytervezetet, amely betiltaná a kisebbségek anyanyelvhasználatát a közigazgatásban. „Az ilyen jellegű, romániai magyar vagy más itt élő kisebbségek ellen szóló törvénykezdeményezések nem arról a Romániáról tanúskodnak, amely egy európai értékrendet képvisel. Bízom benne, hogy a szenátus többi bizottsága is, amelyek illetékesek a továbbiakban a tervezet véleményezésében, negatív állásponttal küldik majd tovább a felsőház plénuma elé végszavazásra” – fogalmazott László Attila Kolozs megyei szenátor, majd hozzátette: az anyanyelvhasználat betiltására kidolgozott törvénykezdeményezés ellentmond az alkotmánynak és a Románia által vállalt nemzetközi kötelezettségeknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?