Cioloș a köztelevízióról: nem foltozzuk tovább a zsákot

Nem seperhetjük továbbra is a szőnyeg alá a szemetet, mivel bűzleni fog a választási kampányban – közölte vasárnap a román közszolgálati (TVR) televízió válságos helyzetéről Dacian Cioloș.

A kormányfő a Facebook-oldalán válaszolt azokra a vádakra, miszerint a kormánynak megoldást kellett volna keresnie az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételre. Azt írta: nem fogják azért megfoltozni a zsákot, mert szavazatokat lehet vele gyűjteni.

A TVR nagyon sok adósságot halmozott fel, és nem csak az Eurovíziós Dalfesztivált szervező Európai Műsorszórók Uniójánál (EBU). Adósa a vele szembe pert nyert alkalmazottaknak is. Ha a kormány át is utalja az Eurovízión való részvételhez szükséges összeget, a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem biztos, hogy az összeget az adósság törlesztésére fordítja az intézményt – írta a kormányfő. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Románia nem vehet részt az az idei Eurovíziós Dalfesztiválon, mert a román köztelevízió nem fizette ki 16 millió svájci frankos adósságát az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU). A köztelevízió ezzel elvesztette a riói olimpia, valamint a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság közvetítési jogát is.  

Tavaly év végén a TVR-nek 689 millió lej adóssága volt, aminek nagy részét a társadalombiztosítási járulékok tették ki. Márciusban felmerült, hogy csődvédelmi eljárás alá helyezik az intézményt, de a pártoknak nem sikerült megegyezniük erről, mi több az intézménynek jelenleg vezérigazgatója sincs, miután a parlament az elmúlt hetekben két jelöltet is elutasított.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?