Nagy-Debreczeni Hajnal: a TVR idén kihagyhatta volna az Eurovíziós Dalfesztivált

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségénél (EBU) felhalmozott adósságai miatt nem csak az Eurovíziós Dalfesztivált, de jelenleg a riói olimpiát és a labdarúgó-Európa-bajnokságot sem közvetítheti a köztelevízió (TVR) – erősítette meg a Maszolnak Nagy-Debreczeni Hajnal.

A TVR vezetőtanácsának RMDSZ által delegált tagját annak kapcsán kerestük meg, hogy az EBU pénteken bejelentette: megvonta a román köztelevízió hozzáférését az európai médiaszervezet által biztosított valamennyi szolgáltatáshoz. Emiatt az már bizonyos, hogy Románia versenyzője nem indulhat az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Nagy-Debreczeni Hajnal elmondta, jelen állás szerint a TVR az olimpiát és az Európa-bajnokságot sem közvetítheti, és bizonytalan, hogy milyen fejlemények várhatók ebben az ügyben. „Az a biztos, hogy a TVR-nek ebben a pillanatban nincs pénze, az intézmény számláit zárolták. A televíziónak elnök-vezérigazgatója sincs” – mondta a vezetőtanács tagja.

Arra a kérdésünkre, meg lehetett volna-e előzni a közvetítési jogok elveszítését, Nagy-Debreczeni Hajnal felidézte: tavaly nyáron a műsortartalomért felelős testület javasolta az intézmény vezetőtanácsának, hogy Románia idén is vegyen részt az Eurovíziós Dalfesztiválon, a köztelevízió pedig hagyományos módon szervezze meg az előválogatást és készítse elő a rendezvény közvetítését.

Tekintettel az intézmény nehéz anyagi helyzetére, a TVR vezetőtanácsa akkor ezt a javaslatot leszavazta. Az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvétel költségei ugyanis megközelítik a 400 ezer eurót, ebből  pedig 250 ezer euró az EBU-nak járt volna a közvetítési jogokért.

„Magam javasoltam azt a vezetőtanács ülésén, hogy Románia inkább hagyja ki a 2016-os dalfesztivált. Európában volt már precedens. Más olyan országok is visszalépték már a versenytől, amelyek közszolgálati televíziója rossz anyagi helyzetben volt. Ezzel az EBU felé azt közvetítettük volna, hogy azért a TVR-ben mégis zajlik egy fajta tudatos menedzsment” – magyarázta Nagy-Debreczeni Hajnal, akinek javaslatát egyhangúlag elfogadta a vezetőtanács.

Időközben azonban a parlament a vezetőtanácsot leváltotta, a TVR-t pedig Irina Radu ideiglenes elnök-vezérigazgató irányította. Az ügyvezető intézményvezető pedig egyedül döntötte el, hogy Románia mégis részt vesz a dalfesztiválon. A TVR még az idei részvételi díjat is kifizette a EBU-nak, de ez összeg eltörpült a 2007 óta felhalmozott adósságok mellett.

Tavaly év végén a TVR-nek 689 millió lej adóssága volt, aminek nagy részét a társadalombiztosítási járulékok tették ki. Márciusban felmerült, hogy csődvédelmi eljárás alá helyezik az intézményt, de a pártoknak nem sikerült megegyezniük erről, mi több az intézménynek jelenleg vezérigazgatója sincs, miután a parlament az elmúlt hetekben két jelöltet is elutasított.

Nagy-Debreczeni Hajnal szerint az európai médiaszervezet időközben elveszítette a bizalmát Romániával szemben. „Nem biztos, hogy a román nézők nézhették volna az olimpiát és az Európa-bajnokságot, ha Románia idén kihagyja az Eurovíziós Dalfesztivált, de jó jelzés lett volna az EBU felé, ha az ország lemondja az idei részvételt” – mondta a vezetőtanács tagja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?