Kizárhatják Romániát az Euróvíziós Dalfesztiválról

Hatalmas adósságot halmozott fel a köztelevízió (TVR) az Európai Műsorsugárzók Uniójánál (EBU), ezért Romániát kizárhatják az idei Euróvíziós Dalfesztiválról.

Erre a veszélyre szombaton kiadott közleményében figyelmeztetett a TVR. E szerint az Euróvíziós Dalfesztivált szervező EBU arról értesítette a köztelevízió vezetőségét, hogy az elmúlt nyolc évben felhalmozott tartozásai miatt kénytelenek lesznek kizárni Románia képviselőjét a versenyről, sőt a közvetítés jogát sem kapja meg az ország.

A TVR 10 millió euróval tartozik az EBU-nak. Idén januárban a köztelevízió kifizette a 2008 és 2012 között felhalmozott 250 ezer adósságot, ám ennél többet már nem tud törleszteni. A TVR közölte: az EBU még nem hozta meg a végső döntést Románia kizárásáról, egyelőre az illetékes romániai szervek (parlament, kormány, pénzügyminisztérium) állásfoglalására várnak.

A köztelevízió közleményében felkéri az illetékes állami intézményeket, hogy segítsenek kifizetni az EBU-nál felhalmozott tartozását. Emlékeztet arra is, hogy idén két rangos sportesemény (a labdarúgó-Európa-bajnokság és a riói olimpia) következik, amelyeket „egy adósságokba temetett, alufinanszírozott intézmény” képtelen lesz közvetíteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?