Marosvásárhelyen is megtartották a Tavaszi Retróparádét

Kolozsvár mellett Marosvásárhelyen és további 23 városban tartottak Tavaszi Retróparádét szombaton az oldtimer tulajdonosok. Marosvásárhelyen hatvan régi autót és motorbiciklit állítottak ki, majd vonultak végig velük a városon a ClassicCarClub és a Retromobil Club szervezésében.

Minden alkalmat kihasznál és „saját lábán” jön Galacról az a gépkocsi, amelynek tulajdonosa egy jó ideje a marosvásárhelyi rendezvényhez pártolt – magyarázza László Róbert szervező, és mutatja a zöld oldtimer terepjárót. Egy másik érdekessége a tavaszi parádénak az, hogy a Maros, Hargita és Kovászna megyei résztvevők mellett Temesvárról is érkezett veterán autó.  

A szombati parádén Mecedesek, Trabantok, VW-k, Ladák, Skodák, Fiatok voltak láthatók, a legöregebb 1966-os kiadású. Valamennyi szépen karbantartott, erre az alkalomra külön kifényesített, tisztított jármű, büszke tulajdonossal. Közöttük olyanok, akik együtt „öregedtek” a gépkocsijukkal, illetve azok, akik beleszerettek egy ilyen autóba, megvásárolták, és örülnek minden alkalomnak, amikor beülhetnek kedvencükbe, megmutathatják a közönségnek, parádézhatnak vele. Mert egy oldtimerrel nem lehet száguldozni, csak elegánsan suhanni, végigsétálni a főutcán, visszaintegetni a csodálóknak, a nézelődőknek – magyarázta az egyik résztvevő.

Ezeknek az autóknak történetük van ­– mondja Károly, aki állandó résztvevője a retromobil összejöveteleknek. Most a Trabantjával érkezett, az előzőekre a VW-kisbuszt is kivitte. Érdeklődésünkre elmondta, a héten ismeretlen tettesek a lakása mögötti parkolóban betörték a kisbusz ablakait, ezért a jármű használhatatlanná vált.

„Sokezer kilométert megtettünk ezekkel az autókkal, bejártuk Európát, sokat mesélhetnének” – magyarázta a tulajdonos. Egy másik férfi egy kis Polski Fiatról mesél: „Ilyen kisautóval jártuk az országot a szüleimmel, külföldre nem mehettünk, hát az itthoni látványosságokat látogattuk végig”. Egy méregzöld Mercedesnek is megvan a saját története, amikor megvette, a tulajdonosa úgy érezte, élete nagy álma teljesült vele. „Fiatal voltam és nagyon boldog, együtt éltem az autómmal. Aztán mindketten megöregedtünk” – magyarázza.

A régi járművek iránt nagy volt az érdeklődés, kisgyerekes családok nézelődtek, gyerekek kíváncsiskodtak, távirányításos kisautó jött-ment a nagyok között, fotózkodtak egy-egy látványosabb darab mellett, hümmögtek, bólogattak a férfiak, a nők pedig inkább a nyitott gépkocsikat csodálták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?