Oldtimer autók parádéja három erdélyi városban (GALÉRIA)

Három helyszínen, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen vonulnak fel a hét végén oldtimer autók Erdélyben, a Tavaszi Retroparádé keretében. A marosvásárhelyi parádén fotóztunk.

A rossz idő beleszólt, ezért nem jelent meg valamennyi jelentkező Marosvásárhelyen a főtéri parkban, a szombat délelőtt elkezdődött tavaszi retróparádén. László Enikő szervező elmondta, negyvenen jelentek meg a kiállításon, de az udvarhelyi és csíkszeredai résztvevőkkel együtt összesen nyolcvan személyre számítanak.

Délelőtt kiállításon tekinthették meg a marosvásárhelyiek az oldtimereket, köztük sok Mercedest, Volkswagent, Daciát, Fiatot. Voltak, akik évek óra rendszeres résztvevői az eseménynek, mások csak most kapcsolódtak be. Ahogy László Enikőtől megtudtuk, egyre nagyobb az érdeklődés a régi autók iránt, a rendezvény mind több és több személy kíváncsiságát felkelti.

A marosvásárhelyi bemutató után a csapat zöme elindult Székelyudvarhelyre, ahol egy-egy órás szünet, pihenő és kiállítás után, a helyiekkel közösen folytatódott az út Csíkszeredába, ahol vasárnap lesz a bemutatkozás. Öreg gépkocsival elindulni mindig kockázatos, mert bármikor leállhat az autó. „És ha egyszer leállt, nem biztos, hogy újra elindul” – fogalmazott László Enikő, aki saját élményét is elmesélte.

Kis piros autója a tavalyi, őszi parádén épp Makfalván állt le, és semmiképp nem akart elindulni, más járműbe szállva kellett folytatni az utat. „Mikor hazafelé jöttünk, újból próbálkoztunk, és azonnal elindult” – meséli az esetet Enikő, aki férjével együtt a régi autók megszállottja.

A túrán való részvétel feltétele az oldtimer bizonyítvány a gépjármű-biztosítás is. „Nem indulok, innen egyenesen a garázsba megyek” – mondta Lokodi Károly, aki egy Trabanttal és egy Volkwagen kisbusszal érkezett. A két jármű még működőképes, több ezer kilométert megtettek, nyaranta még most is utazgat velük, igaz már csak a Nyárádmentén.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?