banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Úgy tűnik, hogy egyfordulós marad a polgármester-választás

A bukaresti ítélőtábla első fokon elutasította a liberálisoknak azt a keresetét, amellyel az egyfordulós önkormányzati választásról szóló kormányrendeletet támadták meg.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) azért kifogásolja az egyfordulós polgármester-választást, mert szerintük nem biztosít megfelelő legitimitást a településvezetőknek. Alacsony részvétel esetén ugyanis egy jelölt a választásra jogosult polgárok kevesebb mint fele plusz egy szavazatával is elnyerheti a városvezetői tisztséget. Emellett azt is nehezményezik, hogy az egyfordulós rendszer a tisztségben levő polgármestereknek kedvez, akik újabb mandátumra pályáznak. Ez a jogszabály főleg a szociáldemokratáknak kedvez, akiknek a legtöbb polgármesterük van.

A liberálisok azt is kérték a bíróságtól, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a rendelet ügyében, mert szerintük az egyfordulós választás alkotmányos aggályokat is felvet. Az ítélőtábla ezt a kérésüket is elutasította.

A Mediafax hírügynökség szerint a liberálisok csak bírósági úton akadályozhatják meg, hogy egy fordulóban szervezzék meg az önkormányzati választást, a kormányrendelet ugyanis már hatályban van. A PNL vezetői közölték, hogy fellebbeznek a legfelső bíróságon a pénteken kihirdetett első fokú ítélet ellen.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?