Ultranacionalista főpolgármester-jelöltet indítanak Bukarestben a liberálisok

A rendszerváltás utáni diáktüntetések vezéralakja, ultranacionalista mozgalmak alapítója, Marian Munteanu lesz a Nemzeti Liberális Párt (PNL) főpolgármester-jelöltje a hétfőn visszalépett Ludovic Orban helyett.

Marian Munteanu az Egyetem téri kommunistaellenes demonstrációk főszervezője volt 1990 tavaszán. A neve a júniusi bányászjárás idején vált országosan ismertté, amikor egy livazényi magyar bányász, Dénes Domokos egy szekercével le akarta fejezni a diákvezért. Munteanu akkor 4 napig kómában volt, támadóját utólag 8 év börtönre ítélték.

Az egykori diákvezér a kilencvenes években politikai pályával próbálkozott. Létrehozta 1992-ben a Mozgalom Romániáért nevű kulturális ifjúsági szervezetet, amelyet nem sikerült párttá alakítania. 2000-ben a volt titkosszolgálati igazgató, Virgil Măgureanu vezette Román Nemzeti Párt államfőjelöltje volt, ám utolsó pillanatban kiszállt a választási küzdelemből.

Időközben folytatta a tanulmányait, 2005-ben néprajztudományból doktorált a Bukaresti Egyetemen, amelynek jelenleg is oktatója a bölcsészkaron. Idén januárban megalapította a „Mi Szövetségünk” nevű ultranacionalista polgári platformot. 

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke "politikai jelképnek" nevezte Munteanut, akivel azt próbálják jelezni, hogy megértették a politikusokban csalódott választók mentalitásváltásra irányuló elvárásait. Munteanu szerint jelölése példátlan nyitás a "nagy múltú" Nemzeti Liberális Párt részéről a civil társadalom felé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?