Főpolgármester-jelöltként tér vissza Traian Băsescu a politikába?

Nem zárja ki Traian Băsescu azt a lehetőséget, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon megpályázza Bukarest főpolgármesteri tisztégét.

A volt államfő az Adevărulnak adott interjúban számolt be terveiről. Közölte, hogy legfontosabb céljának a védnöksége alatt létrehozott Népi Mozgalom Párt (PMP) megerősítését tartja. Mint mondta, azt szeretné, hogy a PMP az ország harmadik politikai erejévé váljon a kormányzó szociáldemokraták és az ellenzéki liberálisok mellett.

Băsescu nem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy elvállalná a párt elnöki tisztségét. Közölte, egyelőre csak az a biztos, hogy október 10-én beiratkozik a PMP-be. „Szerintem a politikai tekintélyem is elegendő ahhoz, hogy a pártot erősítsem, nem kell feltétlenül az elnöke legyek” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy elvállalná a főpolgármester-jelöltséget, kijelentette: nem hinné, hogy volt államfőként az önkormányzati politikában van a helye, de ha a helyzet úgy kívánja, vállalja a feladatot. „A politikában nem mindig azt cselekedjük, amit szeretnénk, hanem azt, amit meg kell tennünk” – fogalmazott Băsescu.

Mint ismert, Sorin Oprescu letartóztatásával gyakorlatilag nyitottá vált a pártok közötti küzdelem a fővárosban a főpolgármesteri tisztségért. A függetlenként induló, ám a szociáldemokraták által támogatott orvos mindeddig népszerű volt Bukarestben, s jövőre minden bizonnyal megőrizhette volna mandátumát.

Traian Băsescu korábban már volt Bukarest főpolgármestere, 2000 és 2005 között. A 2004-es önkormányzati választásokon megszerezte második mandátumát, ám abban az évben, decemberben Románia elnökévé választották, így le kellett mondania addigi tisztségéről.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?