Az életveszélyes községút miatt autós tüntetés volt Marosszentgyörgyön

Hétszáz autós vonult ki járművével tüntetni hétfő délután a rossz útviszonyok miatt Marosszentgyörgyön.

Az még nem tudható, hogy eredményes lesz-e a Marosszentgyörgyön szervezett autós tüntetés a falu főútját hosszában kettészelő betonfal, illetve az úton tátongó csatornanyílások miatt, de a polgármester elégedett a részvétellel, és ígéri, folytatni fogja a harcot.

Azt követően került sor a forgalomlassítással járó tiltakozásra, hogy a község elöljárói többször is jelezték, a közúti balesetek a betonfal megépítése óta megsokszorozódtak, és az úton átkelő gyalogosok is nagyobb veszélynek vannak kitéve azóta, illetve a felújított útszakaszon már 28 terelőtábla jelzi a tátongó csatornanyílásokat.

Az útügy mossa kezeit

Sófalvi Szabolcs polgármester arra hívta fel sokadik alkalommal a sajtó és a köz figyelmét, hogy a helyzet tűrhetetlen, hiába küldtek hivatalos levelet, felszólítást, vagy kérést az Országos Útügyi Hatósághoz, a semmilyen válaszra nem méltatta őket.

Pontosabban egy alkalommal kaptak választ, amelyben azt írta a hatóság, hogy a baleseteket emberi figyelmetlenség okozta. Sófalvi mindezt videofelvételekkel, helyszínen készült fotókkal, tanúvallomásokkal cáfolta, és bebizonyította, hogy a betonfal, amely 2014 óta éktelenkedik a falu főutcáján, számos balesetnek a kiváltója. A gépkocsivezetők ugyanis annak láttán nem tartják tiszteletben a sebességkorlátozást, a gyalogátjárókat is későre veszik észre, mikor már valaki lelépett az úttestre, hogy átkeljen. Emiatt már halálos gázolás is történt a faluban, ahogyan a betonfalnak is nekicsapódott több jármű, illetve az út menti házakba is belehajtottak.

A községbelieknek szívfájdalma, hogy az úttest egyik oldaláról a másikra átkelni csak a kilométerenként kialakított gyalogátjárókon lehet, ami nagy kerülőt, megerőltetést, időpocsékolást jelent az ott lakóknak.

Sófalvi Szabolcs elégedetten nyilatkozott a hétfő délutáni tüntetésről, amelyen több mint hétszáz gépkocsi vett részt, illetve számos gyalogos is kiállt az út két szélére, kezében transzparensekkel tiltakozva az áldatlan helyzet miatt. „Jó érzés volt látni ezt az összefogást, amelyet a marosszentgyörgyiek tanúsítottak. Folytatjuk a harcot a községünk biztonságáért” – fogalmazott az elöljáró, aki külön köszönetet mondott a rendőrségnek és a csendőrségnek is az irányításért.

„Megengedhetetlen, hogy több mint hat hónapja elmozdultak, vagy eltörtek az országúton levő aknafedők, és azóta semmilyen intézkedést nem hoztak a bukaresti hatóságok, így járművekkel életveszélyes közlekedni az úton. Jelenleg is 28 terelőtábla van az üresen tátongó kanálisaknáknál” – nyilatkozta Sófalvi Szabolcs, aki arról is beszámolt, nem állt szándékukban a forgalmat korlátozni, csupán a törvény által előírt óránkénti 50 kilométeres sebességet tartották be, amikor a sósfürdő parkolójából indulva többször is végigvonultak a község betonfallal kettéosztott főutcáján.

A polgármester, amennyiben a hétfői tiltakozás eredménytelennek bizonyul, bepereli az útügyi hatóságot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?