Az ideiglenes lakcímmel rendelkező szülők átírják a beiskolázási tervet

Háromszéken nem vált be az iskolák körzetesítése. A nagynevű belvárosi iskolák elszívó hatása miatt kiürülnek a lakónegyedi tanintézetek, hívta fel a figyelmet Kiss Imre. A Kovászna megyei főtanfelügyelő szerint hiába korszerűek a körülmények és jól felkészültek a pedagógusok, a szülők megtalálják a kiskapukat, hogy ne a lakókörzethez tartozó tanintézménybe, hanem az általuk kiválasztott iskolába írassák gyerekeiket.

Kiss Imre (képünkön) rámutatott, hogy a törvény nem tesz különbséget az állandó és az ideiglenes lakhely között, ezért a szülők ideiglenes lakcímet szereznek arra az időszakra, míg gyereküket az általuk kiválasztott iskolába íratják. Ezt mutatják az idei beiskolázási számok is, hiszen Háromszéken összesen 165 olyan tanulót írattak be előkészítő osztályba, akiknek szülei ideiglenes lakcímmel rendelkeztek, az esetek többségében a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi iskolákba jelentkeztek ilyen gyerekek, hiszen ebben a két városban vezették be az iskolakörzeteket, magyarázta a főtanfelügyelő.

Kiss Imre szerint a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumba eredetileg 75 helyet, azaz három osztályt hagytak jóvá a beiskolázási tervben, de egy negyediket is létre kell hozni, mivel már az első iratkozási fordulóban 96 gyerek iratkozott be a körzetből, ezek közül 35 család ideiglenes lakcímmel rendelkezett. Az ellenpóluson a sepsiszentgyörgyi, Csíki negyedi Gödri Ferenc iskolában a tervezett két osztályból csak egyet tudnak megalakítani, míg az Állomás negyedi Ady Endre iskolában veszélybe került a magyar és a román osztály létrejötte is, hiszen alig 11 magyar és 6 román kisdiák iratkozott be.

Kiss Imre szerint szeptemberig próbálnak szülőket mozgósítani, de ha nem sikerül elindítani a tervezett osztályokat, újra kell gondolniuk az iskolahálózatot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?