Megmenekültek a magyar iskolai osztályok Bihar megyében?

Közel ötezer aláírással támogatott petícióban tiltakozott az RMDSZ a tanfelügyelőségen és az oktatási minisztériumban a Bihar megyei magyar osztályok számának tervezett csökkentése ellen. Egyelőre úgy tűnik, hogy sikerült megakadályozni a diáklétszám lefaragását.

Nagyváradon több mint egy hete terjedt el a hír, hogy a tanfelügyelőség hatról négyre csökkentené a 2016/2017-es tanévben indítandó magyar 9. osztályok számát az Ady Endre Líceumban. Utóbb kiderült az is, hogy nem csak a nagy múltú nagyváradi iskolában, hanem több településen is a magyar közösségét hátrányosan érintő diáklétszám-csökkentés irányoztak elő a beiskolázási tervben. A téma kapcsán jó darabig hírzárlat volt, hétvégére azonban már rendeződni látszott a magyar osztályok ügye.

Egységes fellépésre volt szükség

A történtek előzményeiről Szabó Ödön Bihar megyei képviselő, az oktatási szakbizottság tagja a Maszolnak elmondta: a megyében az a gyakorlat, hogy a beiskolázási terv elfogadása előtt az RMDSZ a magyar diákok létszámára vonatkozó javaslatokat regisztrál a tanfelügyelőségen. Idén az iskolákat is működtető két történelmi egyházzal, a reformátussal és a római katolikussal közösen nyújtották be elképzeléseiket arról, hogy hány magyar osztálynak kellene indulnia a következő tanévben.

Ehhez képest a tanfelügyelőség Nagyváradon és több vidéki iskolánál is osztályok megszüntetéséről döntött az első körben, és ezt közölték a tanintézményekkel. Ez felháborodást váltott ki a magyar szülők körében, ugyanis a 8. osztály elvégző több száz gyermeknek nem jutott volna hely magyar 9. osztályban. Sőt az 5. osztályok számát is csökkentették volna – tájékoztatott Szabó Ödön.

Ekkor döntött úgy az RMDSZ, hogy tárgyalásokba kezd a tanfelügyelőséggel a beiskolázási számokról. „Huszár István nagyváradi alpolgármester telefonon kérte számon a döntést a főtanfelügyelőn, jómagam is közel négy órát tárgyaltam vele, Biró Rozália szenátor kétszer is megkereset, és a tanfelügyelőségen dolgozó magyar kollégák is tiltakoztak, egyrészt a döntés indokolatlansága, másrészt törvényellenessége és metodológia-ellenessége miatt” – magyarázta a politikus.

Ezt követte egy tanácskozás, amelyen a magyar oktatási intézmények vezetői, Bihamr megyei polgármesterek, Kiss Sándor Bihar megyei RMDSZ-elnök, Biró Rozália szenátor és Szabó Ödön vett részt. Ekkor dőlt el, hogy a követező lépésként aláírásgyűjtésbe kezdenek. „Meg akartuk mutatni, hogy az oktatás kérdésében nem tudunk engedni, a magyar osztályok száma mellett végsőkig kitartunk” – idézte fel a képviselő.

Még kell Bukarest jóváhagyása

A szülői bizottságokkal, iskolaszékekkel, igazgatókkal együttműködve, a polgármesterek segítségével megkezdték az aláírásgyűjtést. Alig két nap alatt, múlt szerdára közel ötezer aláírás gyűlt össze. Közben a történelmi egyházak vezetőivel is folyamatosan konzultáltak a fejleményekről. Az aláírások mellé szakmai indoklást is megfogalmaztak az RMDSZ szakértői, Biró Rozália és Cseke Attila képviselő. A dokumentumot Biró Rozália nyújtotta be az oktatási minisztériumba, egy másolatát pedig iktatták a tanfelügyelőségen.

Ezt a lépést egyeztetések követték a tárcával és a tanfelügyelőséggel, amelyek eredményeként ígéretet kaptak arra, hogy elfogadják az RMDSZ és a történelmi egyházak által eredetileg beterjesztett magyar beiskolázási számokat. A tanfelügyelőség vezetőtanácsa ezek után újból összeült, és elfogadta a magyar javaslatokat.

„Úgy néz ki, sikerült betartatni a törvényt és meg tudtuk akadályozni azt, hogy az oktatási hálózatunkat csorbítsák. A beiskolázási számok csak a minisztériumi jóváhagyás után válnak véglegessé. Ennek elvileg két héten belül meg kellene történnie. Az egyértelmű, hogy ez az egységes fellépés meghozta az eredményét” – fogalmazott Szabó Ödön.

Ezek a számok

Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettestől megtudtuk, Bihar megyében idén 1158 diák végez magyar 8. osztályban, így, ha osztályonként 28 diákkal számolunk, 41,4 magyar 9. osztályra van szükségü. A keretszámok módosítása nyomán 41 magyar 9. osztály indulhat el a 2016/2017-es tanévben.

Magyar tannyelvű előkészítő osztály 36 szerepel a beiskolázási tervben, az 5. osztályokat pedig mindenütt elindíthatják a megyében, ahol szükség van rájuk, mivel kötelező az oktatás. Nagyváradon 16. magyar tannyelvű 5. osztály szerepel a beiskolázási tervben.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?