Hargita megyében eddig nem bírságolt a rendőrség tilosban dohányzókat

A Kovászna megyeivel ellentétben a Hargita megyei rendőrség egyetlen bírságot sem szabott ki a dohányzásellenes törvény előírásainak megszegése miatt a jogszabály életbe lépése, múlt csütörtök óta.

Miután a háromszéki rendőrség közölte, hogy két személyt már megbüntettek tilosban történő dohányzás miatt, megkérdeztük a Hargita megyei rendőrség szóvivőjét, hogy szabtak-e már ki bírságokat. Gheorghe Filip elmondta, hogy „tervszerű ellenőrzéseket” végeztek az elmúlt napokban zárt, nyilvános tereken, így vendéglőkben, kávézókban és kocsmákban is, de törvényszegést hétfő délig nem észleltek.

A szóvivő ezt azzal magyarázta, hogy a sajtó az elmúlt hetekben sokat népszerűsítette a dohányzásellenes jogszabály előírásait, így a lakosság és a vendéglátóipari egységek működtetői tisztában voltak azzal, hogy mit kockáztatnak, ha tilosban gyújtanak rá vagy dohányozni hagyják a vendégeket.

Gheorghe Filip azonban figyelmeztetett: csak a belügyminisztériumi rendőrségtől vannak Hargita megye adatai. Rajtuk kívül az elmúlt napokban bírságolhatott a csendőrség, a készenléti felügyelőség és az önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség is.

Mint ismert, a dohányzásellenes törvény előírásainak megszegését 5 000-től 15 000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetik, ha intézményekről, és 100-500 lejre, ha magánszemélyekről van szó.

Kapcsolódók

Kimaradt?