„Radu Banciu a kilencvenes években ragadt”

Radu Banciu 1990-es marosvásárhelyi tapasztalatainak a foglya, és komolyan úgy gondolja, hogy minden magyar Románia ellensége – tudtuk meg Turos Lorándtól, miután az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) 50 ezer lejre bírságolta a B1 TV-t az újságíró magyargyűlölő kijelentései miatt. A CNA tagját a szankció hátteréről kérdeztük.

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) csütörtöki ülésén kiderült: Radu Banciu, a B1 TV műsorvezetője nem színészkedik, valóban meggyőződése, hogy minden magyar a románok ellensége. A testület röviddel azelőtt hallgatta meg az újságírót, hogy a televízió 50 ezer lejes megbírságolásáról döntött. A B1 TV-t Radu Banciu idegengyűlölő kijelentéseiért és etnikai gyűlöletszításáért büntették meg.

A B1 TV Lumea lui Banciu (Banciu világa) című egyszemélyes műsorának készítője a magyarokat az Iszlám Állam terrorszervezethez hasonlította és olyan kijelentéseket tett, hogy minden magyar Románia ellensége, "velejéig szélsőséges, akárcsak a muzulmánok", és "egy sem állíthatja közülük, hogy ez nincs a génjeibe kódolva". Kijelentései tavaly decemberben hangzottak el, miután az ügyészség őrizetbe vette merényletkísérlet gyanújával a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom kézdivásárhelyi elnökét.

A CNA tagja, Turos Lóránd tájékoztatása szerint Radu Banciu a testület ülésén is fenntartotta szélsőséges nézeteit. Az újságíró elárulta azt is, hogy 1990-ben volt Marosvásárhelyen és Székelyföldön, „ezért nagyon jól ismeri a térségben a helyzetet”. Azt mondta: meggyőződése, hogy a magyarok a románok szemébe mosolyognak, de ahogy a románok hátat fordítanak nekik, beléjük döfik a kést.

„Erre úgy reagáltam: már tudom, honnan vannak ezek az indulatok. Gondolkodásmódjában kilencvenes években ragadt. Ezáltal pedig tényleg veszélyezteti a román-magyar együttélést, és az elmúlt 26 év során elért szemléletváltást” – nyilatkozta a Maszolnak Turos. A CNA tagja az ülésen felrótta Banciunak, hogy megnyilvánulásaival veszélyezteti mindazt, amit 26 év alatt a két nemzeti közösség az együttműködés terén felépített. Arról győzködte, hogy a radikális, extrém vélemények romba dönthetik a román-magyar közeledés folyamatát, ha országos sajtóorgánumban jelennek meg.

Majdnem egyöntetűen döntött a CNA

Banciu az ülésen hajthatatlannak bizonyult. Azt hangoztatta, hogy sajtó- és véleményszabadság van, és ő csak a véleményét mondta el a műsorában. „Ekkor felhívtam a figyelmét arra, hogy nézeteit nem egy sarki kávézóban fejtette ki. Véleményformáló médiaszereplő, minden este műsora van, befolyásolja a nézőket” – mondta Turos.

A CNA azt állapította meg, hogy a B1 TV műsorvezetője a magyar közösség ellen uszította a nézőket, és azok a nyilatkozatai, miszerint minden magyar a románok ellensége, kimerítik a gyűlöletbeszéd és a nemzeti közösség elleni uszítás fogalmát. A testület jelenlévő nyolc tagjából heten egyetértettek ezzel, és szinte egyöntetűen megszavazták a B1 TV 50 ezer lejes megbírságolását.

Hivatalból indult vizsgálat

Az RMDSZ korábban négy hírtelevíziót is bepanaszolt a CNA-nál a kézdivásárhelyi állítólagos merényletkísérlet torz tálalása és a magyar közösség kollektív megbélyegzése miatt. Előtte azonban már Turos Lóránd hivatalból történő eljárást javasolt a testületnek több adó ellen. Azt kérte a tanácstól, hogy vizsgálják meg az összes hírtelevízió és a közszolgálati televízió november 30. és december 4. közötti adásait. E vizsgálat nyomán született meg csütörtökön a döntés a B1 TV és az Antena3 megbüntetéséről.

Turos szerint a B1 TV, főleg Banciu műsorával, annyira túlment minden határon, hogy gyakorlatilag a többi tévé jogsértése szinte eltörpült mellette. Ez magyarázza, hogy az Antena3 csak írásbeli megrovást kapott, míg a Realitatea TV-t és a Romania TV-t nem büntették. „Nem tartom kizártnak, hogy ha a B1 TV nem lőtt volna ennyire túl a célon, akkor a többi adó is pénzbírságot kapott volna” – jegyezte meg.

50 ezer lejt már megéreznek a televíziók

Turostól megtudtuk: a B1 TV-t tavaly – főleg Banciu xenofób megnyilvánulásai miatt – kétszer is megbírságolta a CNA, az év elején 20 ezer, ősszel 30 ezer lejre. A maximális büntetés 200 ezer lej, amit nagyon ritkán szab ki a testület. Azért alkalmazzák ritkán ezt a szankciót, mert a törvény szerint a CNA fokozatosan bírságol. „Ha egy televízió egy éven belül visszaeső módon áthágja a szabályokat, akkor büntetése fokozatosan nő” – magyarázta a szakember.

Hozzátette, a gyakorlat azt mutatja, hogy az 50 ezer lejes (11 ezer eurós) büntetést már nagyon megérzik a televíziók. Kérdésünkre, mi történik, ha Radu Banciu nem változtat uszító magatartásán, Turos elmondta: ez esetben a B1 TV még nagyobb büntetésre számíthat. 

Kapcsolódók

Kimaradt?