Húsz éves testvérkapcsolatát ünnepli Cegléd és Csíkszereda

Egyszerű, közvetlen szavakkal köszönte meg vasárnap Csíkszereda Ceglédnek a húsz éves testvérvárosi kapcsolatot. Míg vasárnap a ceglédi vendégek kórusa koncertezett, hétfőn 17 órától közös koncertet adnak a Vár téren, a helyi Nagy István művészeti iskola kórusával.

„Együttlét és megmaradás” kulcsszavakat kiemelő ünnepi istentisztelettel, majd a ceglédi, világhírű Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara koncertje harmóniájával köszöntötte vasárnap Csíkszeredában egymást a helyi önkormányzat és a ceglédi városvezetés. A két évtizede keletkezett kapcsolat nem csupán önkormányzati, hanem egyben a ceglédi Leánykar és a helyi Nagy István művészeti iskola énekkarainak testvérkapcsolata is, ezért a kórusművek a testvérség közös nyelve is – fogalmazódott meg az ünnepen.

Szatmári Szilárd református lelkész megköszönte a családias, közvetlen hangulatú templomi ünnepségen a ceglédi kórusnak azt, hogy évente koncerteznek a csíkszeredaiaknak. Antal Attila polgármester az együttlét örömét hangsúlyozva mindenkinek megköszönte, akik ezt a kapcsolatot létrehozták, ápolták, és tovább életben tartják.

A Kossuth Lajos Gimnázium világhírnevez szerző kórusa és a csíkszeredai Nagy István művészeti iskola testvérkapcsolata életeket font össze, sorsokat változtatott meg – mondta a Maszolnak Kirmájer Enikő iskolaigazgató. Mint mondta, a két kar hagyományosan meglátogatja egymást évente, és mivel egymás családjainál vannak elszállásolva, generációkra szóló barátságok szövődtek. Mi több, egymás pártfogóivá váltak zenei pályán a testvértelepülések a vendégkórusok növendékeinek pályája segítésében – fedte fel az intézményvezető.

A Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara március 13-i koncertjének repertoárjába Kodály-művektől kezdve erdélyi népdal-feldolgozásokon át az Amazing Grace régi skót dallamig válogatott.

Közöttük Dsida Jenő 1925 decemberében Szatmárnémetiben írt verse, a Lángok kórusfeldolgozása is.

 

Mint megtudtuk: március 14-én reggel a ceglédi kórus a csíksomlyói Kegytemplomban látogat, énekkel köszöntve a Szűzanyát. Délben a Nyergestetőre látogatnak: itt állítottak ugyanis 20 éve kopjafát, és a hivatalos ünnepségeken kívüli időpontban itt tartanak hagyományosan, főhajtással kísért történelemórát.

Délután 5 órától a ceglédi kórus a csíkszeredai Nagy István kórusával közös, szabadtéri hangversenyre hívja a zenekedvelőket: a csíkszeredai Vár téren a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar közreműködésével koncerteznek.

A ceglédi leánykar 2000-ben Linzben, a világon először megrendezett kórusok olimpiáján, leánykarok kategóriában aratott bajnoki címet. Soltészné Lédeczi Judit karnagy munkáját 2012-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el. A karnagy életpályája legendás: leánykorában személyesen is találkozott Kodály Zoltánnal, ekkor kötelezte el magát örökre a zenei nevelés mellett. Kórusa 1987-től jutott a nemzetközi élvonalba.

Kimaradt?