Biró Rozália: sokasodnak a magyarellenes tervezetek a parlamentben

Egyre gyakoribbak azok a törvénykezdeményezések, amelyek a megszerzett kisebbségi jogok megszüntetésére, visszaszorítására vonatkoznak – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Biró Rozália Bihar megyei RMDSZ-es szenátor Nagyváradon.

A politikus több ilyen jogszabálytervezetet vagy törvénymódosítást is ismertetett, miközben arra is felhívta a figyelmet: ezek a kezdeményezések nemcsak Románia alkotmányával, hanem az  ország által aláírt nemzetközi megállapodásokkal is szembe mennek.

Nem kevesebbet, mint az RMDSZ törvényen kívül helyezését, alkotmány- és államellenessé nyilvánítását, vagyonának elkobzását, tisztségviselőinek leváltását kérte két független képviselő törvénytervezete, egyikük a magyarellenességéről jól ismert Bogdan Diaconu, másikuk Răzvan Tănase. A képviselők szerint azt is meg kellene tiltani, hogy a szövetség bármilyen tisztséget nyert képviselői újra elinduljanak választásokon, illetve terrorista hajlamokkal is vádolja az RMDSZ-eseket.

A szenátus emberi jogi bizottsága, amelynek Biró Rozália a vezetője, egyhangúlag negatívan véleményezte a törvénykezdeményezést, akárcsak a kormány és a törvényhozói tanács. Nem tart attól, hogy a felsőház megszavazza a jogszabályt, amely az alkotmány több cikkelyével is ellentétes, tette hozzá a szenátor, azonban szerinte nem lehet nem észrevenni, hogy sokasodnak az ilyen jellegű kezdeményezések.

Megérkezett a szenátushoz, de még nem került egyetlen bizottság elé sem Bogdan Diaconu másik, a képviselőházban hallgatólagosan elfogadott, a kisebbségi nyelvek használatát a közintézményeknél betiltó kezdeményezése. Biró Rozália a február 24-i politikai nyilatkozatában is felsorolta a tervezettel szembeni kifogásait, többek között azt, hogy az alkotmány mely cikkelyeit sértik.

Abszurdnak nevezhető törvénymódosítások is születnek. Ilyen például a Daniel Oaşdea képviselőé, aki az audiovizuális törvényt módosítaná. Tervezete kötelezne valamennyi televíziós adást román nyelvű feliratozását, ami a az élő tévé adások esetén technikailag is megoldhatatlan. A képviselő azt is szeretné, ha „román- és Európa-ellenes” tartalmak nem kerülnének ez éterbe, az azonban nincs meghatározva, mi számít ilyen tartalomnak.

A felsőház elutasította Oaşdea másik kezdeményezését, amely a román nyelv használatát szabályzó törvényt módosítaná, szintén a kisebbségű nyelvű adásokkal kapcsolatban. A képvizelő azt szeretné elérni, hogy a vallási, szórakozató és néprajzi műsorokat is felirattal sugározhassák csak, ez jelenleg nem kötelező.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?