Csókkal demonstrálta a parlamentben Cernea, miért van szükség a legális élettársi kapcsolatra

Nyilvános csókkal demonstrálta Remus Cernea képviselő az alsóházban hétfőn, miért van szükség Romániában a legális élettársi kapcsolat intézményére. A politikus A legális élettársi kapcsolat elismerésének fontossága és az LMBT-személyek jogai Romániában címmel szervezett konferencia nyitóperceiben felkérte kedvesét, Ioana Stăniloiut, legyen hivatalosan is az élettársa.

A zenekonzervatóriumot végzett, jelenleg pszichológiát hallgató, civil aktivizmusáról ismert Ioana Stăniloiu igent mondott, amit egy csókkal pecsételtek meg. A látványos jelenettel szerették volna felhívni a honatyák figyelmét arra, hogy rendezni kell Romániában azoknak a heteroszexuális pároknak a sorsát, akik nem szeretnének házasságot kötni, de kapcsolatukat elismertetnék hivatalosan is. A már sokadjára elutasított legális élettársi kapcsolat törvénytervezete a meleg párok helyzetét is megoldaná.

Cernea emlékeztetett, a 2011-es népszámláláskor közel egymillió személy vallotta azt, hogy együtt él társával. Jelenleg a polgári törvénykönyv tiltja a legális élettársi kapcsolat intézményét nemcsak a meleg, hanem a heteroszexuális párok számára is.

A képviselő emlékeztetett, az Európai Unióban alig maradt ország, ahol nem rendezték a melegek jogait. A legfrissebb események közé sorolta, hogy Görögországban 2015 decemberében rendezték a kérdést, 2016 februárjában pedig az olasz parlament igent mondott a melegeket is érintő élettársi kapcsolat bejegyzésére.

Romániában a honatyák már sokadjára utasították el a legális élettársi kapcsolatra vonatkozó törvénytervezetet, Cernea hétfőn elmondta, ismét benyújtja a javaslatot a parlamentbe elfogadásra.

Kapcsolódók

Kimaradt?