bor

Az ortodox pátriárka aggódik a bejegyzett élettársi kapcsolat miatt

A bejegyzett élettársi kapcsolat megpróbálja meggyengíteni a hagyományos családot, megpróbálja átvenni a helyét, ezért merénylet a család ellen - kongatta meg a vészharangot közleményében az ortodox pátriárka.

A közlemény azzal folytatódik, hogy minden olyan alternatíva, amely a hagyományos család mellett alakul ki, valójában az ellen van, annak értékeit ássa alá, éppen ezért a hagyományos családnak joga és kötelessége megvédeni a méltóságát, identitását és létét.

A Román Ortodox Egyház vezetősége szerint más országok tapasztalatai azt mutatják, a bejegyzett élettársi kapcsolat csupán az azonos neműek házasságának előszobája. "A család nem csak egy sor állam által elismert jog, hanem szociális érték, amely fenntartja az életet és egy nép folytonosságát. Éppen ezért a hagyományos család aláaknázása csak a társadalom hátrányára szolgál" - olvasható a közleményben.

A BOR aggodalmát fejezte ki azokkal a gyerekkel szemben is, akiket egy bejegyzett élettársi kapcsolatban nevelnek, hiszen az egyház szerint hosszú távon negatívan befolyásolja a gyermek fejlődését két anya vagy két apa.

Mint arról már írtunk, a Remus Cernea képviselő nevével fémjelzett tervezetet, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot szeretné bevezetni Romániában, a szenátus március 31-én elutasította. Ezt követően a képviselőház munkajogi bizottsága pozitívan, az emberjogi viszont negatívan véleményezte. A döntő ház a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó tervezet esetében a képviselőház.

A törvényjavaslat szerint bárki beléphet a bejegyezett élettársi kapcsolat intézményébe, aki betöltötte 18. életévét, függetlenül attól, hogy milyen a szexuális orientációja. A feltételek közé tartozik az is, hogy legalább az egyik félnek román állampolgárnak kell lennie, vagy állandó lakcímmel kell rendelkeznie Romániában. A bejegyezett élettársi kapcsolat felei nem lehetnek házasok. A tervezet szövege itt érhető el.

Európában egyre több országban házasodhatnak az azonos neműek, vagy élhetnek bejegyzett élettársi kapcsolatban. Románián kívül olyan országok nem rendezték még ezt a kérdést, mint Bulgária, Szlovákia vagy Oroszország.  Magyarországon 2009-ben vezették be a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét. 

Kapcsolódók

Kimaradt?