Kórházgondok Aradon: a TBC-kórháznak szánt épületbe költöztetnék a szülészetet

Megváltoztatná a TBC-kórháznak szánt új épület rendeltetését, és oda költöztetné az Arad Megyei Sürgősségi Kórház Szülészeti-Nőgyógyászati és Újszülött Osztályát az Arad Megyei Tanács ideiglenes elnöke. Adrian Ţolea hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy az önkormányzatnak mint az egészségügyi intézmény fenntartójának két választása van: elköltözteti a szülészetet a jelenlegi belvárosi épületekből, vagy pedig bezáratja az osztályt. 

Az aradi szülészet székhelygondjai közel egy évtizede foglalkoztatják az illetékeseket és a közvéleményt. A központban három szomszédos, közös udvarral rendelkező épületben működik, ezek közül kettő a restitúciós törvény hatálya alá eső korabeli bérpalota, amelyekért ősztől borsos lakbéreket kellene fizetni. Ezenkívül az elmúlt évtizedekben az állam keveset fordított az ingatlanok állagmegőrzésére, amelyek így életveszélyesekké váltak.

A tűzoltóság februári helyszíni bejárása során megállapította, hogy vészhelyzet esetén nem biztosított a tűzoltó- vagy mentőautók hozzáférése, az egyik visszaszolgáltatott épület fokozottan veszélyes földrengés esetén, májusban lejár a lift működési engedélye és újat ugyanoda nem állíthatnak ki, ugyanaddig érvényes a közegészségügyi engedély, az első emeleti személyzeti öltözőt nem merik használni az alkalmazottak, annyira megrepedtek a falak, egyes függőfolyosók pedig – némelyik kórterembe csak ezeken keresztül lehet bejutni – bármikor leszakadhatnak.

Az áldatlan állapotok felsorolásával támasztotta alá Adrian Ţolea, hogy miért kellene a 98 százalékban elkészült új, városszéli épületbe költöztetni a szülészetet, ahová eredetileg a tüdőszanatóriumot tervezték. A TBC-kórház is – amely szintén a belvárosban, az Eminescu utcán található – egy visszaigényelt épületben működik, s az ortodox egyháznak közel háromezer eurót fizet havonta a megyei önkormányzat, ezért kezdték meg három évvel ezelőtt a város Nagyváradi úti kijárata mentén a 112 ágyas új kórház építését a több mint 8000 négyzetméteres telken. Ţolea szerint a szülészet helyére mehetne a TBC-részleg, persze csak az 1993-as építésű újabb épületszárnyba.

Mirandolina Prişcă, az Arad Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere a sajtótájékoztatón elmondta, hogy három éve keres megoldást az intézmény vezetősége a székhelygondokra, de eddig egyetlen hatóság sem reagált kéréseikre. „Január 29-én hatalmas vakolatdarabok hullottak le az épületekről, csak a szerencsén múlott, hogy nem okoztak tragédiát a járdára eső törmelékek. Azóta komolyabban vesznek minket” – fogalmazott. A kórház vezetője bízik abban, hogy „az illetékes szakemberek” beleegyeznek abba, hogy megváltoztassák az eredetileg TBC-kórháznak szánt új épület rendeltetését.

Az Arad Megyei Tanács és az aradi egészségügy kapcsolata amúgy kényes – amióta a tanács a kórház fenntartója, több mint hétmillió eurót fordítottak fejlesztésekre a költségvetésből, de emlékezetes, hogy tavaly épp az egyik kórházi közbeszerzési eljárás kapcsán került korrupciós botrányba Nicolae Ioţcu megyei tanácselnök, akit csúszópénz elfogadásán értek tetten. Az ellene kezdett eljárás óta Adrian Ţolea az ideiglenes elnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?