Két szoborállításról döntenek Marosvásárhelyen

Szoborállítási tervekről, illetve a polgármester által javasolt városmenedzseri funkcióról számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Peti András alpolgármester és Soós Zoltán önkormányzati képviselő, polgármesterjelölt.

Az RMDSZ városi szervezetének székházában tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a csütörtöki tanácsülésen két szoborállításról szavaz a testület. Az egyik a román közösség, míg a másik a magyarok igényét elégítené ki.

A románok az Erdélyi Iskola képviselőinek szeretnének egy szoborcsoportot létrehozni, a másik Bethlen Gábor lenne. Az erdélyi fejedelem éppen 400 évvel ezelőtt adományozott szabad királyi városi rangot az addig Székelyvásárhelynek nevezett mezővárosnak. Az RMDSZ meg is hirdette a pályázatot a Bethlen-szoborra, amelyet még a parlamenti választások előtt szeretnének felállítani Marosvásárhely központjában. A román szoborcsoport makettje készen áll és a polgármesteri hivatalban látható, annak első emeleti folyosóján.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a magyar képviselők nem értenek egyet a Dorin Florea javasolta városmenedzseri tisztség létrehozásával, az pedig egyáltalán nem szerencsés, hogy még a helyhatósági választások előtt kinevezzenek valakit a tervezett állásba.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy a csütörtöki tanácsülésen az állatkerttel kapcsolatosan is szavaznak: alapítványt hoznak létre, ami az állatkert működtetéséről gondoskodna.

Kapcsolódók

Kimaradt?