Várni kell még Sütő András szobrára Marosvásárhelyen

Annak ellenére, hogy az anyagi fedezet megvan rá, még mindig nem lehet tudni, mikor lesz szobra Marosvásárhelyen Sütő Andrásnak. Peti András alpolgármester elképzelhetőnek tartja, hogy nem a Színház-téren, hanem egy másik helyszínen álljon a szobor.

Az idei költségvetéséből 150 ezer lejt különített el az önkormányzat a Sütő-szoborra, a jövő éviből is ugyanekkora összeget szánnak rá – tehát az anyagiak adottak lennének, csupán a terv kivitelezése stagnál – magyarázta érdeklődésünkre az alpolgármester. Petitől megtudtuk azt is, hogy a Színház-tér felújítását végző kolozsvári cégtől egy éve kérték, változtasson és foglalja bele a tervébe a szobrot is, ám az azóta sem méltatta, még csak válaszra sem a kérést. A tervet, mivel az szerzői jogvédelem alatt áll, csak a tervező módosíthatja, senki más, a szerződés felbontása jogi procedúrákat vonna maga után, túlságosan is bonyolult – mondta Peti András.

A szobor felállítását évekkel ezelőtt kezdeményező Sütő András Baráti Egyesület egy padon ülő, úgynevezett kommunikáló szobrot képzelt el az íróról, korábban meg is hirdette a pályázatot, amelyre jelentkeztek hazai és magyarországi szobrászok is. Akkor még a szobor helyszínéül a Kinizsi Pál utca sarkán levő park lett volna, közel az író egykori házához. Ám az egyesület meggondolta, úgy vélte, az túl méltatlan lenne a Sütő emlékéhez és akkor jött szóba a Színház-tér. Az önkormányzat is rábólintott a tervre, a pénzt is megszavazta rá – ám a szoborállítás ügye még mindig stagnál.

Amennyiben rövid időn belül nem sikerült kiegyezni a kolozsvári céggel, más helyszínt kell találni – vetette fel Peti érdeklődésünkre, hogy meddig húzódhat még, látja-e a végét ennek az egésznek. Szóba jöhet a Bernády-tér, a Vár falain kívüli sétány, vagy a Bolyaiak tere – sorolta az alpolgármester, hozzátéve, hogy nagyon szeretné, ha a főtéren sikerülne valahol felállítani Sütő András szobrát, őt megillető helyen. Ugyanis csak akkor lehet majd alkotói pályázatot kiírni rá, ha már tudják a konkrét helyszínt – mondta.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?