Székelyföldi románok ellenzik a Sütő-szobrot

Hargita és Kovászna megyei civil szervezetek tiltakoznak a Sütő-szobor felállítása ellen, amelyet júlis 25-re terveznek leleplezni, Marosvásárhelyen – írja a Székelyhon.

Tíz civil szervezet nyújtott be kérvényt, amelyben azt írják, a szobor felállításáról szóló határozatot törvénytelenül fogadták el, hiszen nem szerveztek nyilvános közvitát a kérdés kapcsán, ahogy azt a Vatra Românească szervezet kérte. A tiltakozókhoz csatlakozott Vasile Oprea alprefektus is, azt kérdezve, hogy milyen törvények alapján hatalmazták fel a szobor elheleyzkedéséről döntő  város főépítészét, és kihangsúlyozva, a szobrot csak építészeti engedély megszerzése után lehet felállítani.

Peti András alpolgármester a csütörtöki tanácsülésen elmondta, olyan szervezetek tiltakoznak a szoborállítás ellen, amelyek más megyékben tevékenykednek, sem Marosvásárhelyt, sem az írót nem ismerik: "Nem tudom, hogy a helyi önkormányzati képviselők közül van-e valakinek köze ezekhez a civil szervezetekhez, de mindenkit szeretnék emlékeztetni arra, hogy Marosvásárhely a harmónia és nem a konfliktusok városa, és hogy ennek a szobornak a felállítását közös megegyezéssel fogadták el a román és magyar tanácsosok”, fogalmazott.

Az alpolgármester a Székelyhonnak elmondta, bizottság dolgozik a határozat életbe ültetésén, a soron következő tanácsülésen a szobor helyszínéről dönteni fognak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?