Előkészítő osztály nélkül nem lehet elsőbe íratni a gyermekeket

Idéntől már nem lehet első osztályba íratni azt a gyermeket, aki nem járt előkészítő osztályba - tájékoztat a tanügyminisztérium. Az első osztályba történő beiratkozások a 2016-2017-es tanévre hétfőtől kezdődnek.

A minisztérium emlékeztet, a kötelező elemi oktatás az előkészítő osztállyal kezdődik. Az intézkedés célja az, hogy minden kisdiáknak lehetősége legyen még az első osztály megkezdése előtt a felzárkózásra, így szeretnék visszaszorítani az iskolaelhagyást.

A tanfelügyelőségek feladata összeírni azokat a gyermekeket, akiket a 2015-2016-os tanévben nem írattak be az elemi oktatásba, holott 2016. augusztus 31-ig betöltötték a hetedik életévüket. A tanfelügyelőségeknek meg kell vizsgálniuk egyenként az eseteket, amelyet a minisztériumnak küldenek meg. A szóban forgó gyermekek csak azokban az első osztályokban kaphatnak helyet a 2016-2017-es tanévben, ahol helyek maradnak meg.

Az első osztályba történő beíratások módszertana szerint az iskoláknak hétfőn kötelezően ki kell függeszteniük, hány helyet biztosítanak, hogyan történik a kisdiákok pszichológiai vizsgálata. Február 24-március 3. között az iskoláknak kötelező nyílt napot tartaniuk, hogy lehetőséget kaphassanak a szülők az oktatási intézménnyel kapcsolatos tájékozódásra.

Hogy hogyan zajlanak a beíratások, milyen dokumentumokra van szükség, bővebb információkat itt talál.

Kapcsolódók

Kimaradt?