Gerillaakció Marosvásárhelyen: kifogásolják az egynyelvű turisztikai leírásokat

Kizárólag román nyelven csalogatják a Marosvásárhelyre legnagyobb számban többnyire Magyarországról látogató turistákat a vár köré eddig kihelyezett turisztikai térképek magyarázó feliratai – hívja fel a figyelmet pénteki sajtóközleményében a magát „Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen” gerillacsoportnak nevező mozgalom.

A kétnyelvűségért küzdő, tagjai személyazonosságát azok névtelenségével védő csoport szerint, miután Bogdan Diaconu törvénytervezetét hallgatólagosan elfogadta a képviselőház, Marosvásárhely polgármesteri hivatala meg sem várta a szenátus döntést a tervezetről, hanem gyakorlatilag alkalmazta is a magyarellenes szabályozást azzal, hogy csak romén nyelvű turistatérképeket helyezett el a vár köré.

Az Európai Uniós forrásokból felújított kiemelt turisztikai célpont látványterve alapján összesen 17 tájékoztató tábla fog kikerülni. Az eddig kihelyezett térképek pedig csak román nyelven csalogatják, a várost legnagyobb számban látogató, magyarországi turistákat. De az angol és francia vagy akár német nyelven értő turisták sem fognak sokat megérteni a román nyelvű térkép szövegéből – figyelmeztet a mozgalom.  

A táblák egyébként mindkét oldalukon tartalmaznak információkat: az egyiken a vár rövid története olvasható három nyelven – románul, magyarul és angolul –, a másik oldalon pedig a turisták számára szánt egynyelvű – román – térkép található.

A  „Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen” gerillacsoport tiltakozásképpen a már kihelyezett táblákat megjelölte az általuk gyakran használt piros matricákkal, amelyeken a „Vrem bilingvism –  Kétnyelvűséget akarunk” szöveg található. 

A mozgalom ugyanakkor az önkormányzat RMDSZ-es frakcióját is elmarasztalja az egynyelvűségért: „Fontos kiemelni, hogy Marosvásárhely polgármesteri hivatalában és a városi tanácsban az RMDSZ jelentős számban van jelen, a városnak RMDSZ-es alpolgármestere van, és a városi tanács legnagyobb frakciója, a testület 47 százaléka, az RMDSZ tanácsosok csoportja” – olvasható a Maszolnak is eljuttatott közleményben. 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?