Magyar felirat is kerül a helyi rendőrség egyenruhájára Székelyudvarhelyen

Az eddigi román nyelvű felirat mellé magyar felirat is kerül a székelyudvarhelyi helyi rendőrség egyenruhájára.

Erről legutóbbi ülésén hozott elvi döntést a városi tanács. A testület László Szabolcs parancsnokot bízta meg az egyenruhák feliratozásával. A Maszol megkeresésére a parancsnok elmondta: úgy kívánja megoldani a feladatot megoldani, hogy ne legyen támadható a magyar felirat.

Jelenleg a helyi rendőrök a bal karjukon viselik a „Politia Locala” feliratot. László Szabolcs elmondta, a magyar felirat várhatóan a jobb karjukra kerül majd. A parancsnok jelezte: még nem kapta kézhez a városházától a döntésről szóló dokumentumot, így érdemben utána foglalkozik a megoldással.

A kétnyelvűség a székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség számára kényes témává a Dacia Duster szolgálati autójuk feliratozása miatt vált. A gépkocsinak az egyik oldalára került az intézmény magyar, a másik oldalára a román neve.

A rendőrségi autóról készült fénykép – amelyen csak a magyar felirat látszik – bejárta a közösségi oldalakat, és felháborította a román közvéleményt. Majd a román sajtó és hatóságok is törvénytelennek nevezték a magyar feliratot, noha a parancsnok érvelése szerint ennek a megoldásnak mindössze az olvashatóság volt a célja. Végül az autó mindkét oldalát kétnyelvűsítették, Hargita megye prefektusa városvezetésnek küldött, pénzbírság kiszabását kilátásba helyező felszólítása nyomán.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?