Felrobbantotta az internetet a székelyudvarhelyi rendőrautó

Hullámokat ver Facebookon a magyarul (is) feliratozott székelyudvarhelyi rendőrautó ügye. Szombat délután egy román politikus és a román civil társadalom egy része a szinte színmagyar székelyföldi város önkormányzata mellé állt a kétnyelvűség kérdésében.

Mint korábban beszámoltunk róla, az elmúlt napokban bejárta a Facebook román anyanyelvű felhasználói közösségét a székelyudvarhelyi helyi rendőrség egyik járművéről készült fotó, amelyen az intézmény magyar neve is látható. A felvételt kísérő hozzászólások kivétel nélkül ellenségesek, sok esetben nyomdafestéket nem tűrőek. Az egyik legenyhébb megállapítás, hogy „a székelyudvarhelyiek Magyarországon képzelik magukat”.

 

Mașina Poliției Locale din Odorheiu Secuiesc îți dă impresia că te afli în Ungaria. Dar nu, este mașina unei instituții din România, pe teritoriu românesc. AȘA NU SE MAI POATE!

Posted by Bogdan Diaconu on Friday, August 28, 2015

Miután a magyar feliratról a központi román sajtó is beszámolt, megszólalt a parlament „új Vadim Tudorja”, a magyarellenességéről ismert Bogdan Diaconu képviselő, illetve a székelyföldi önkormányzatokat rendszeresen feljelentgető Dan Tănasă is. „Ez így nem mehet tovább!” – háborgott Facebookon Diaconu, Dan Tănasă pedig blogján Hargita  megye prefektusát ostorozta, amiért ezt lehetővé teszi. Mindkettő állásfoglalásához helyeslő hozzászólások érkeztek.

 

Propaganda urii versus societatea deschisăCând văd această fotografie cu mașina poliției din Odorheiul Secuiesc pe...

Posted by Remus Cernea on Saturday, August 29, 2015

Szombat délután megszólalt az ügyben Remus Cernea független képviselő, aki már korábban is többször állást foglalt a hátrányos megkülönböztetések különböző formái ellen. A fiatal politikus Facebook-oldalán azt írta: a magyar felirat láttán egy „civilizált, európai országban” érzi magát, amely törekszik a kisebbségi jogok betartására.

A Zöld Párt elnöke emlékeztet, hogy a közigazgatási törvény lehetővé teszi a kétnyelvűséget ott, ahol a kisebbségek aránya meghaladja a 20 százalékot. Ennek ellenére a „gyűlölet apostolai” minden eszközt megragadnak, hogy „hazug nacionalista propagandával” a magyarok ellen hergeljék a románokat – írja a közösségi oldalon.

A székelyföldi kétnyelvűség mellett foglalt állást szombat délután a Rezistența Urbană nevű Facebook-csoport is. A román blogoszféra egy részét tömörítő civil csoportosulás nem csak beidézi a közigazgatási törvény kétnyelvűségre vonatkozó passzusait, de fotókkal bizonyítja, hogy Európa más tájain (Baszkföld, Katalónia, Dél-Tirol) még a rendőrautók esetében is természetes a kétnyelvű feliratozás.

 

Ieri noul Vadim, un tip ultranaționalist și ultraconservator de la un partid nou, PRU, a stârnit o frenezie de indignare...

Posted by Rezistența Urbană on Saturday, August 29, 2015

Nem mellesleg fotóval bizonyítják azt is, hogy a székelyudvarhelyi rendőrautót valóban kétnyelvűen feliratozták, a jármű egyik oldalán – a rosszhiszemű kommentelők vélekedése ellenére – az intézmény neve románul is olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?