Pert indít a CEMO a kétnyelvűség védelmében Marosvásárhelyen

A marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal újabb jogsértő, kétnyelvűség-ellenes akcióba fogott – állítja a Civil Elkötelezettség Mozgalom, amely a múlt héten még arról számolt be a sajtónak, hogy a szervezet kétnyelvű iskolai feliratokat adományozott Alexandru Ioan Cuza Általános Iskolának, olyanokat például, mint az osztálytermek feliratai, a titkárság, igazgatói iroda, orvosi rendelő, könyvtár, szaktermek. A kétnyelvű táblák felszerelését is a szervezet aktivistái végezték.

Ám alig kerültek fel az iskola folyosóira a kétnyelvű táblák, az Iskolákért Felelős Igazgatóság (Direcţia Şcoli Serviciul Investiţii şi Reparaţii Şcoli) aligazgatója máris egy figyelmeztetést küldött az összes marosvásárhelyi iskola vezetőségének, hogy ezentúl semmilyen tájékoztató feliratot, megnevezést külső kezdeményezésre nem szabad kihelyezni, az csak akkor tehető meg, ha a polgármesteri hivatal beleegyezését is elnyerték ahhoz. A CEMO vezetői úgy vélik, hogy ez a körlevél a szervezetnek az iskolai kétnyelvűségi akciójára a válasz, amely nem csupán tilt, de még büntetéssel is fenyeget. 

Marosvásárhelyen 2010-ben alakult meg az Iskolákért Felelős Igazgatóság, amelynek az eddigi tevékenysége abban merült ki, hogy a szülőkre hárította az osztálytermek felújítását, vagy a tankönyvek beszerzését – állítja Szigeti Enikő, a CEMO vezetője. A városban ugyanis a szülők kalákában dolgozva, saját pénzükön festik ki az osztálytermeket, végzik el a szükséges javításokat, vásárolnak függönyöket, számítógépeket, vetítőket, szemléltető eszközöket gyerekeik iskolája részére.

Az iskolák számára küldött körlevélből az is kitűnik, hogy melyek azok a feliratok, amelyeket tilos kihelyezni: amelyek „az állampolgárok közötti harmónia és jó egyetértés destabilizálását” okozhatják. A levél nem csak fenyegetésről és büntetések kilátásba helyezésről szól, de azt állítja, hogy az „ilyen” típusú feliratok, vagyis a kétnyelvűek kifüggesztése a 2001/215-ös törvény által tiltott.

„Az idézett törvény pont ellenkezőleg, előírja a magyar közösség nyelvi jogainak alkalmazását minden egyes, a Polgármesteri Hivatalnak alárendelt intézményben, a törvény nem tartalmaz tiltást kétnyelvű feliratok esetében. A marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal belső tereiben, az irodák ajtaján kétnyelvű feliratok vannak, ezzel egyidőben a városháza alárendeltségébe tartozó Igazgatóság képviselője azt állítja, hogy ez tiltott és szankcionálható” – figyelmeztet az ellentmondásra a CEMO vezetője.

A CEMO azzal a kérdéssel fordult az érintett Igazgatósághoz, hogy milyen formában alkalmazza a 215/2001-es törvény kisebbségek nyelvhasználatára vonatkozó cikkelyeit a város tanintézményeiben. A választ követően feljelenti az igazgatóságot az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, és – a levél fenyegető és nemlétező törvényekre való hivatkozásai miatt – peres eljárást indít az intézmény ellen.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?