Teljesen kétnyelvűsítik az udvarhelyi rendőrautókat

Hétvégéig mind a négy oldalán magyar-román feliratot kap Székelyudvarhelyen a helyi rendőrség nemrég nagy vitát kiváltó járőrautója - tudta meg a Maszol László Szabolcs parancsnoktól. A rendőrautókat azt követően feliratozzák át, hogy a városi tanács egy héttel korábban döntött erről.

Mind a négy oldalán magyar-román feliratot kap a székelyudvarhelyi helyi rendőrség járőrautója - tudtuk meg László Szabolcs parancsnoktól. Erről múlt csütörtöki ülésén döntött a városi tanács, azt követően, hogy Bunta Levente polgármester bejelentette: nem csupán a prefektura helyezett pénzbírságot kilátásba, hanem a fogyasztóvédelem is ellenőrzéssel fenyegetőzött. A polgármester ekkor azt is jelezte: mivel a helyi rendőrség önálló intézmény a fogyasztóvédelem fenyegetőzését túlzásnak tartja. 

László Szabolcs parancsnok a Maszol kérdésére elmondta: a tanács döntését tudomásul vették, a két autó közül az egyik ezen a héten elkészül, a másodikat pedig később feliratozzák újra. Eddig egyforma, jól látható betűmérettel tüntették fel az autó jobb oldalán magyarul, bal oldalán illetve elöl és hátul pedig románul a Helyi Rendőrség feliratot. A módosítások után már kisebb betűméretben tüntetik fel ugyanazt, románul és magyarul is.

László Szabolcs ezt kompromisszumos megoldásnak nevezte, amely a láthatóság rovására megy. Hozzátette: a járművet eddig is fel lehetett ismerni a rendőrségi fényhídnak köszönhetően, így megalapozatlannak tartja azokat a vádakat, amelyek szerint diszkriminációnak minősül egyik oldalon csak magyar nyelven feltüntetni a hatóság nevét.  

Az egy héttel korábbi tanácsülésen az is felmerült, hogy a rendőrük egyenruháján is meg kellene jeleníteni a magyar feliratot. A rendőrparancsnok szerint erre még nem kerül sor, mert a testület nem döntött e kérdésben.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?