Karácsonyi ajándék Marosvásárhely elöljáróinak a gerillacsoporttól

Egy-egy kétnyelvű utcanévtáblát postázott karácsonyi ajándékként Dorin Florea polgármesternek és Peti András alpolgármesternek a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen nevű gerillacsoport.

A román anyanyelvű polgármester a Strada Contribuabililor discriminate – Diszkriminált adófizetők utca feliratú táblát, míg a magyar anyanyelvű alpolgármester a Strada Comunităţii trădate – Elárult közösség utca feliratú táblát kapta ajándékba.

A sajtónak kiküldött közleményében a gerillacsoport felidézi, hogy a Kétnyelvű utcanévtáblákat Marosvásárhelyen civil kezdeményezés 2014 májusában indította el a határozott, kétnyelvű utcanévtáblákra vonatkozó követeléseit Marosvásárhelyen, ahol a legnagyobb romániai magyar közösség él.

„Az elmúlt másfél évben a folyamatos civil követelések ellenére, a város vezetése – amelynek aktív tagja az RMDSZ –  semmilyen konkrét lépést nem tett a település utcanévtábláinak a kétnyelvűsítése érdekében. Az idei évben a város költségvetésébe bekerült 1 millió lej, amelyet a tervek szerint kétnyelvű utcanvévtáblákra, pontosabban az egynyelvű vagy részlegesen kétnyelvű utcanévtáblák cseréjére kellett volna elkölteni” – olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy az 1 milllió lejes tétel eltűnt, a városnak nem sikerült megfelelő kivitelezőt találni az októberben meghirdetett közbeszerzésen. A gerillacsoport tagjainak egyöntetű véleménye szerint a kétnyelvű utcanévtáblákra szánt pénzt a város már rég elköltötte, a magyar adófizetők a pénzükért cserébe egynyelvűséget kapnak a város vezetőségétől.

„Reméljük, szerény ajándékunkkal örömet tudtunk szerezni városunk intoleráns, a magyar közösséget nem tisztelő vezetőinek. Továbbá azt is szívből kívánjuk, hogy a jövő évi választások alkalmával sikerül majd olyan személyekre leadni voksainkat, akik a kétnyelvűséget felvállalják és kivitelezik” – zárja a közleményét a csoport, hozzátéve még, hogy „a jelenlegi városvezetők közül egy sem érdemli meg azt, hogy a jövő évi helyhatósági választások alkalmával szavazatainkat megkaphassa és nem is fogunk rájuk szavazni”. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?