Valentin Bretfelean azonnali menesztését követeli az RMDSZ

A marosvásárhelyi Helyi Rendőrség vezetője valótlan és a közösséget sértő kijelentései nyomán elvesztette a marosvásárhelyi közösség bizalmát, ezért az RMDSZ városi szervezete és a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-frakciója lemondásra szólítja fel – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményükben. 

Valentin Bretfeleannak mint a helyi rendőrfőnöki funkciót betöltő hivatalnoknak nem az etnikai többséget, hanem minden  marosvásárhelyi polgárt kell képviselnie. A napokban nyilvánosságra került hang- és videófelvétel azonban arról tanúskodik, hogy Bretfelean a köztisztviselői esküjét megszegve, méltatlanná vált tisztsége betöltésére – olvasható a dokumentumban.

A rendőrparancsnok súlyosan megsértette hivatali esküjét, amelynek értelmében a következőkre tett fogadalmat: „Esküszöm, hogy az Alkotmányt, az emberi  jogokat és alapvető szabadságokat tiszteletben tartom, az ország törvényeit részrehajlás nélkül alkalmazom, feladataimat becsületesen és lelkiismeretesen elvégzem, valamint a tudomásomra jutott szakmai titkot megőrzöm, Isten engem úgy segítsen!” – idézi a közlemény az eskü szövegét.

A csütörtök délutáni önkormányzati ülésen Peti András alpolgármester ismertette, hogy a rendőrfőnöknek a székelyföldi románok hétvégi összejövetelén tett kijelentései miatt kellene lemondania.

Az ügy közel egyórás vitát szült, ugyanis, volt aki megvédte Bretfeleant, például Ioan Olimpiu Sabău önkormányzati képviselő szerint, aki maga is jelen volt az összejövetelen, a rendőrfőnök nem követett el semmi olyant, ami miatt le kellene mondania.

Dorin Florea viszont megtiltotta Bretfeleannak, hogy ezentúl hasonló rendezvényekre járjon, számolt be a polgármester, aki már hétfőn reggel értesült az ügyről és – mint mondta - büntetést szabott ki a főrendőrre. A városvezető azt már nem részletezte miből áll a büntetés.

Valentin Bretfelean viszont annyit tett hozzá a személye körül zajló vitához, hogy ő mindig is a törvényhez ragaszkodott és ezután is így tesz.

A marosvásárhelyi helyi rendőrség vezetője a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésének a megakadályozásával dicsekedett egy rendezvényen. Kijelentette: sikerült a törvényt alkalmaznia Marosvásárhelyen, és erre biztatja a többi székelyföldi megyében élőket is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?