Bíróság: nem fenyegetett a marosvásárhelyi rendőrfőnök

A marosvásárhelyi bíróság jogerős ítéletben állapította meg, hogy nem fenyegetett Valentin Bretfelean helyi rendőrparancsnok, amikor tetemes bírságot helyezett kilátásba azoknak a háztulajdonosoknak, akik nem távolítják el az épületeikről az önkéntesek által kihelyezett kétnyelvű utcanévtáblákat.

A múlt pénteken kimondott ítéletről Kincses Előd ügyvéd tájékoztatta az MTI-t. Amint az ügyvéd felidézte, 12 büntetéssel fenyegetett háztulajdonos nevében tett feljelentést az ügyészségen a fenyegető hatóság ellen. A vádhatóság azonban az ügyet érdemben ki sem vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy nem rendel el nyomozást. Ezt az ügyészségi határozatot támadták meg az érintett háztulajdonosok a bíróságon, és ebben a perben született a panaszosok számára kedvezőtlen ítélet.

Valentin Bretfelean 30-50 ezer lejes bírságot helyett kilátásba azokkal szemben, akik a kétnyelvűségre vonatkozó törvénnyel éltek, mikor az utcájuk nevét románul és magyarul is kifüggesztették házaikra, ingatlanjaik kerítésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?