Nem kell büntetést fizetniük a kétnyelvű feliratokért a CEMO önkénteseinek

Nem kell kifizetniük a fejenkénti ötezer lejes bírságot a Civil Elkötelezettség Mozgalom két önkéntesének, Benedek Lehel Csabának és Barabás Miklósnak, amiért március 20-án kétnyelvű utcanévtáblákat függesztettek ki azokra a házakra, amelyek tulajdonosai azt igényelték.

Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd, Benedek Lehel Csaba és Barabás Miklós jogi képviselője, sajtótájékoztatón számolt be a fejleményekről, arról, hogy a bíróság alapfokon hatályon kívül helyezte a büntetést, vagyis Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség vezetője jogtalanul szabta ki azt.

Kincses elmondta, a két, általa képviselt civil aktivista ügyét külön tárgyalja a bíróság. Benedek ügyében már meghozta az ítéletet szeptember 17-én, Barabás esetét októberben tárgyalja a bíróság.  Még azt megelőzően, szeptember 24-én újabb tárgyalásra kerül sor, mégpedig Kincses Előd perére, aki a rendőrfőnököt túlkapásért, a kétnyelvű utcanévtáblák ügyében bizonyított viselkedéséért, a lakosság megfenyegetéséért a túl nagy büntetések kilátásba helyezésével, jelentette fel.

Miután az ügyészség nem tartotta megalapozottnak Kincses vádjait, az ügyvéd a bírósághoz fordult jogorvoslatért. Erről születik döntés a héten. 

Kapcsolódók

Kimaradt?