Bihar megyében keveslik a településeknek visszaosztott összegeket

A polgármesterek 535,6 millió lejt igényeltek, a Bihar megyei tanács azonban csak 23 milliót tudott szétosztani közöttük – közölte kedden a megyei tanács ülésén Cornel Popa tanácselnök, miután Ioan Mang, a Szociáldemokrata Párt (PSD) frakcióvezetője bejelentette: nem szavazzák meg az áfa illetve a jövedelemadó 20-20 százalékos visszaosztásából származó összegek kiutalását tartalmazó határozatot.

Mang szerint az ellenzéki vezetésű települések 27 százaléka a TVA-ból visszaosztott összegben alig öt százalékán kénytelen osztozni. A politikus ezt aránytalannak tartja, s mint mondta: reméli, hogy a helyhatósági választásokat követően vége lesz annak a nyolc éves gyakorlatnak, mely szerint az ellenzéki polgármesterek vezette települések egyáltalán nem kapnak pénzt, vagy csak nagyon kis összeghez jutnak hozzá.

Bihar megyének a TVA visszaosztásából 7,3 millió lej, a jövedelemadó visszaosztásából pedig 15,7 millió lej jutott.  E két forrásból Nagyvárad négy ortodox és egy pünkösdista templom felújítására különítettek el 370 ezer lejt. A református és a római katolikus egyháznak például Margittán jutott 45 valamint 35,2 ezer lej, Érmihályfalva 100-100 ezer lejt kapott útjavításokra.

Székelyhídon 350 ezer lej jutott az útjavításra, tízezer lejes összegeket kapott ugyanakkor a székelyhídi és a hegyközszentmiklósi református parókia, valamint ugyanekkora összeget az érmelléki egyházmegye. Élesden a Bocskai István Kulturális Központ felújítására jutott 80 ezer lej. A falvak között összesen 11,7 millió lejt osztottak szét, többek között út- és utcafelújításokra, vízhálózat kiépítésére, óvoda- és iskolaépületek javítására valamint ifjúsági táborok szervezésére

Kapcsolódók

Kimaradt?