Magyar feliratot kér Cseke Attila a nagyváradi Igazságügyi Palota bejáratára

Alkotmányos joga a Bihar és Szatmár megyében élő magyaroknak az, hogy az újonnan restaurált nagyváradi Igazságügyi Palota bejáratánál az épületben működő igazságügyi hatóságok neveinek felirata ne csak román, hanem magyar nyelven is szerepeljen – fogalmazott az igazságügyi miniszterhez intézett kérdésében Cseke Attila.

A Bihar megyei képviselő ugyanakkor azt is el szeretné érni, hogy ugyanitt az ingatlan építésének történetét is tüntessék fel magyarul. „A törvényes folyamatok betartásáról hivatalos parlamenti kérdésben érdeklődtem az igazságügyi minisztertől” – fogalmazott Cseke Attila, hangsúlyozva azt az alkotmányos előírást, amely értelmében anyanyelven fordulhatnak az igazságügyi hatóságokhoz a kisebbségben élő közösségek tagjai.

A képviselő rámutatott arra is, hogy Nagyváradon a legutóbbi népszámlálási adatok értelmében 23,07 százalékban élnek magyarok, Bihar megye esetében ez az arány 24,02 százalék, míg Szatmár megyében, amelyre a területileg illetékes ítélőtábla ugyancsak a nagyváradi, a magyar közösség lakosságaránya 34,70 százalék.

Cseke Attila kérdésében felhívta az igazságügyi miniszter figyelmét az épület műemlék-jellegére is: „egy európai értékrendszert követő Nagyváradon és Romániában, tekintettel arra, hogy a korszerűsített épületnek műemlék-jellege van, indokoltnak tartom, hogy nemcsak románul és magyarul, hanem legalább egy gyakran használt idegen nyelven, angolul is ajánlott feliratozni az épület történetét. A kérdésben arról érdeklődőm, hogy milyen intézkedések keretén belül fogja gyakorlatba ültetni a minisztérium ezen jogokat, amelyeket az alkotmány előír.”

A korszerűsített, XIX. század végén, eklektikus stílusban épített nagyváradi Igazságügyi Palota modern és civilizált munkateret biztosít majd az igazságügyi hatóságoknak, ahol minden lehetőség adott lesz arra, hogy kedvező körülmények között fejtsék ki tevékenységüket. A felújításra a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (Világbank intézménye) és Románia között kötött megállapodási egyezmény értelmében kerülhetett sor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?