Cseke Attila: az adóhivatal akadályozza, hogy az állampolgárok adóügyeiket intézzék

Nem ért egyet Cseke Attila képviselő az országos adóhivatal (ANAF) elnökének azon rendeletével, amely a kolozsvári székhelyű regionális igazgatóságra bízza az ország észak-nyugati régiójában bejegyzett közepes vállalkozások adóügyeinek kezelését. Az ANAF elnökének 2015. december 15-én kiadott 3 649-es számú rendelete értelmében Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szatmár és Szilágy megyéből a vállalkozók kénytelenek Kolozsváron intézni adóügyeiket február elsejétől.

Bihar megyében a rendelet 1 082 adófizető jogi személyt érint, melyek adó és pénzügyeit mostantól Kolozsváron kötelesek intézni, legyen szó az adóügyi kötelezettségekről, egyszerű igazolások kibocsátásáról, vagy bármilyen olyan adóügyi adminisztratív eljárásról, amelyeket eddig Nagyváradon lehetett rendezni - figyelmeztetett Cseke Attila. 

„Elfogadhatatlan módon próbálja decentralizálni az országos adóhivatal elnöki-rendelete az adóügyi kötelezettségeket: Bihar megyében akár száz-kétszáz kilométeres utak megtételére kötelezik a cégeket, holott ez idáig ezen ügyeket elfogadható módon intézhették Nagyváradon, illetve a megyében az érintettek. Az ilyen jellegű intézkedések még inkább eltávolítják az államigazgatási hivataloktól az embereket, hiszen ezek tükrében nem beszélhetünk kölcsönös tiszteletről az adóhivatal és az adófizető állampolgár között" - fogalmazott Cseke Attila képviselő, akinek kezdeményezésére Bihar megye valamennyi képviselője és szenátora aláírta a Gelu-Ștefan Diaconunak, az ANAF elnökének címezett levelet, amelyben kérték a rendelet azonnali felülvizsgálását és eltörlését.

A levelet kedden iktatták az ANAF-nál. A képviselő elmondta, mivel a rendeletet nem bocsátották közvitára, annak jóváhagyása ellentmond a hatályban lévő törvényeknek, és vissza kell vonni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?