Az ActiveWatch is foglalkozik az udvarhelyi lövöldözéses incidenssel

Elfogadhatatlannak tartja a sajtószabadság védelmében korábban többször szót emelő ActiveWatch, hogy egy újságírót az írásai miatt fizikailag bántalmazzanak. A bukaresti emberjogi szervezet a székelyudvarhelyi lövöldözéses incidens kapcsán foglalt állást csütörtökön.

Közleményükben a rendőrség beszámolója alapján felidézik, hogy az Udvarhelyi Napilap főszerkesztője, Szőke László a gumilövedékes fegyverével többször rálőtt támadójára, amikor Szígyártó Szabolcs a Mokka nevű szórakozóhelyen ütlegelni kezdte. Az ActiveWatch mindkét fél álláspontját ismertette a történtekkel kapcsolatban, azzal a megjegyzéssel, hogy az incidens pontos körülményeinek kivizsgálása a hatóságok feladata.

Szőke László a szervezetnek elmondta, Szígyártó Szabolcs a székelyudvarhelyi alvilág ismert alakja, akinek híre még Budapestre is eljutott. Az újságíró tájékoztatatása szerint a férfi ellen több bűnvádi per is indult különböző bűncselekménye miatt, ezek a bíróságok honlapján is fellelhetők (például itt és itt). Szőke közölte, Szígyártó az újságírói tevékenysége miatt támadott rá a Mokkában (ismert, hogy az UH főszerkesztője blogot ír a székelyudvarhelyi alvilág viselt dolgairól).

Ezzel szemben Szígyártó azt állítja, hogy ő nem a támadó, hanem az áldozat volt ebben a történetben. Szerinte az újságíró nem önvédelemből lőtt rá a Mokkában. „Nem vagyok erőszakos, akkor éjjel Szőke László szóval és cselekedettel is szándékosan provokált” – közölte a civil szervezettel. Szígyártó szerint az újságíró már hét éve befeketítő kampányt indított ellene, bűnözőként állítja be, holott még soha nem ítélték el bűncselekményekért. „De az incidensnek semmi köze Szőke újságírói tevékenységéhez, a személyes bosszú volt a indítéka a provokációjának” – állítja Szígyártó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?