Kiállítják a „börtönirodalmat” a nemzeti könyvtárban

Több mint 400, elítélek által megjelentetett könyvbe olvashatnak bele azok, akik ellátogatnak a Bukaresti Nemzeti Könyvtár „Korlátozott felelősségű könyvek” elnevezésű kiállítására. Az érdeklődők a 2010-2015 között született börtönirodalomba olvashatnak bele.

A nemzeti könyvtár honlapján közzétett ismertető szerint a csütörtökön délben megnyíló kiállításon 70 kiadó, 180 börtönlakó több mint 400 könyve lesz elérhető a nagyközönség számára március 31-ig.

„Nem a nemzeti könyvtár szerepe megvvitatni e könyvek tudományosságát vagy a törvényt, amely lehetővé teszi a megjelentetésüket. Intézményünk csak keretet biztosít a börtönirodalom megvitatására” – olvasható a közleményben.

A kiállítás március végéig, hétfőn, szerdén, pénteken 08.00-18.00 óra között, kedden és csütörtökönként 08.00-20.00 óra között tart nyitva, a belépés ingyenes.

A szerdától ideiglenesen hatályon kívül törvénycikkely szerint egy-egy „tudományos munkával” 30 nappal rövidíthetik meg büntetésüket az elítéltek. A korrupcióért elítélt ismert politikusok és üzletemberek mellett egzotikusabb „cellaírók” is akadtak: kábítószer-kereskedők, népdalénekesek, nemi erőszakért bezárt elítéltek és korrupt forgalmi rendőrök is valósággal ontották a változatos tematikájú könyveket az idegenforgalomtól a fogápolásig, a légkondicionálástól a napenergiás autóig. 

Kapcsolódók

Kimaradt?