Megdrágul a szemétszállítás Háromszéken

A háromszéki falvak lakói februártól 30 százalékkal többet fizetnek a szemétszállításért, miután az Öko Sepsi Társulás megszavazta, hogy 38 településen növelik a díjszabást.

Tóth Birtan Csaba, a Tega köztisztasági vállalat igazgatója arról tájékoztatott: a társulást 38 önkormányzat alkotja, ebből 22 támogatta az áremelést, hét település elutasította és nyolc község még nem tűzte napirendre a határozat megvitatását, viszont a szabályzat értelmében az áremelést többségi szavazattal elfogadták.

Eszerint februártól a falvakon az eddigi 5 lej helyett 6,5 lejbe kerül egy személynek a szemétszállítás, Sepsiszentgyörgyön pedig 7 lejről 8 lejre emelték a díjszabást. Tóth Birtan Csaba szerint azért volt szükség a drágításra, mert Háromszéken bezártak minden hulladéktelepet, így az egész megyéből Brassóba szállítják a szemetet, ez évente 150 ezer plusz kilométert jelent a vállalatnak. Emellett Brassóban (és ha megnyílik az új háromszéki hulladéklerakó, akkor Lécfalván is) szemétlerakási díjat kell fizetni.

A Tega köztisztasági vállalat igazgatója rámutatott, hogy az eddigi díjszabást 2001-ben állapították meg, és ha idén májusban 1250 lejre emelik a minimálbért, az 80 százalékos béremelkedést jelent 2001-hez képest. Az áremelés mellett kedvezményeket is megállapítottak, így a 70 év felettiek, az egy év alatti csecsemők és a súlyosan fogyatékosok után nem kell hulladékszállítási díjat fizetni. Háromszéken a Tega köztisztasági vállalatnak 38 településen 47 ezer háztartással van hulladékelszállítási szerződése. 

Kapcsolódók

Kimaradt?