Az RMDSZ támogatja a Gabriel Oprea elleni bűnvádi eljárás elindítását

Mind a szenátus jogi bizottságában, mind pedig a szenátus plénumában az RMDSZ támogatja a volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes, Gabriel Oprea elleni bűnvádi eljárás elindításának jóváhagyását.

A hatalommal való visszaélés az egykori miniszter esetében rossz fényt vet a politikusokra, amellyel mi nem tudunk egyetérteni – nyomatékosított Tánczos Barna, a szövetség szenátusi frakcióvezetője hétfőn.

Mint arról a Maszol is beszámolt, a DNA azzal gyanúsítja a szenátort, hogy többször törvénytelen módon rendőri felvezetéssel közlekedett mandátuma idején Bukarestben. Emellett a belügyminisztérium és a legfőbb ügyészség közti megállapodással lehetővé tette, hogy az ország főügyészét – szintén törvénytelenül – rendőrök kísérje útjaira.

Egy tavaly októberi halálos baleset után merült fel a gyanú, hogy Gabriel Oprea hivatali visszaélést elkövetve vesz rendszereden igénybe rendőri felvezetést. A tragédia október 20-án este történt, amikor a politikusnak utat nyitó motoros rendőr az esős időben egy bukaresti sugárúton a gázművek által ásott árokba csúszott és életét vesztette. A román lapok akkor azt írták, hogy Oprea egy állami intézmény székhelyéről tartott hazafelé, amikor a baleset történt.

A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A Mediafax hírügynökség szerint viszont Oprea többször használ konvojt, mint az államfő és miniszterelnök együttvéve: a politikus állítólag 1607 alkalommal, az államfő 580 alkalommal, míg a miniszterelnök 814 alkalommal vett igénybe idén rendőri felvezetést.

„Mivel egy olyan témáról van szó, amely nemcsak a román, de a magyar közvéleményt is érdekli, fontosnak tartjuk, hogy világos álláspontot fogalmazzunk meg az RMDSZ részéről: támogatjuk az ügyészek kérését, hiszen úgy gondoljuk, az Oprea-ügyet ki kell vizsgálni, amennyiben bíróságra kerül, hagyni kell, hogy jogerős döntés szülessen” – részletezte a szövetség szenátora. Rámutatott: nem korrupciós ügyről van szó, hanem egy olyan bűnvádi eljárás elindításáról, amely alapja Gabriel Oprea miniszteri munkája, olyan hatalommal való visszaélés, amely kapcsán felmerült a gyanú. 

Tánczos kiemelte: egy miniszter tevékenysége sem szólhat arról, hogy önmagát az állampolgárok és a törvény fölé helyezze, a hatalommal való visszaélés Gabriel Oprea esetében negatív fényt vet a politikusokra, amellyel az RMDSZ nem tud egyetérteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?