Csúszópénz-lecke Nagyváradon: „Adj 200 lejt, s annyi pálinkát veszek, amennyi belém fér”

Egy hónap alatt 235 alkalommal kapott csúszópénzt egy nagyváradi szakorvos a hozzá forduló betegektől. A Bihar megyei nyugdíjpénztár orvosa természetesnek tartotta, hogy csak pénz ellenében foglalkozik a hozzá fordulókkal, megvetéssel beszélt azokról, akik szerinte túl kicsi összeget adtak. Ovidiu Pleşa tevékenységét egy hónapon keresztül figyelték az  ügyészek – írja az Adevarul.ro.

A hangfelvételek szerint május 11. és június 15. között 235 esetben kapott pénzt vagy egyéb javakat az orvos az asszisztensnőjével együtt. Utóbbit bűnpártolással és ugyancsak csúszópénz elfogadásával gyanúsítják. A két egészségügyi alkalmazott a fizetség fejében a hozzájuk fordulók munkaképességéről állított ki orvosi véleményezést annak érdekében, hogy az „ügyfelet” teljesen vagy részlegesen munkaképtelennek lehessen nyilvánítani, vagy pedig akár 90 napos betegszabadságra mehessen.

Az orvos mély megvetéssel beszélt azokról, akik kis összeggel honorálták a rájuk fordított időt. Ilyen volt egy mindössze 100 lejt átnyújtó férfi, akiről azt mondta az asszisztensnőnek: „Jól jegyezd meg ezt a Ţinurcát. Rakom belé … Na, hagyjon csak békén, többet nem akarom látni … hogy képzeli, meddig legyek én az a belevaló ember… Hát nem így van? A kurva anyja … ”

Egy másik személy pálinkát hozott neki. „Öt liter pálinka! Hát én ezt nem értem. Orvoshoz jönnek és … a pálinka 20-25 liternél kezdődik! Mihez kedjek én öt literrel?” Az asszisztensnő rávágta: „Úgy van. Pontosan.” Mire az orvos: „Nem kritizállak, de így sosem fog előre haladni ez az ország. Jössz tíz tojással, egy marék túróval és … Mit csináljak én ezzel? Tégy ide ki kétszáz lejt, s veszek annyi pálinkát, amennyi belém fér. Nem?” – olvasható a beszélgetések lehallgatási jegyzőkönyvében.

A nagyváradi ügyészség mindkettőjük ellen korrupció gyanújsával indított eljárást. A vádhatóság szerint több száz személytől kértek és kaptak pénzt és egyéb javakat. Az orvos esetében 50 ezer, a nővér pedig 10 ezer lejre rúg az egy hónap alatt begyűjtött összeg.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?