Az ügyészségre rendelték be a rokkantnyugdíjasokat Nagyváradon

Két nap alatt több mint ötven rokkantnyugdíjast rendelt be meghallgatásra a korrupcióellenes ügyészség Nagyváradon. A behívatott nyugdíjasok azok közül kerültek ki, akiket a gyanú szerint a Bihar megyei nyugdíjbiztosító alkalmazottjai segíthettek betegnyugdíjba vonulni nagyobb összegű csúszópénz ellenében.

Sajtóértesülések szerint a következő napokban összesen 1500 személyt hallgatnak ki az ügyészek a jogtalanul odaítélt rokkantnyugdíjak ügyében.

A Bihar megyei nyugdíjbiztosítónál júniusban robbant a botrány, amikor kiderült: a betegnyugdíjat kérelmezők nagy összegeket fizetnek az intézmény alkalmazottjainak. Az ügyészség azt állítja: csak a botrány kirobbanása előtti két hét alatt, az intézetnél megfordult több száz személy közül alig néhányan nem fizettek csúszópénzt a korai nyugdíjazás érdekében.  Az esetek többségében a betegnyugdíjról döntő bizottság tagjai minden személy után 100–400 euró közötti kenőpénzeket kaptak egy a rokkantságot megállapító és betegnyugdíjazást javasoló igazolásért. 

A hatóságok a nyugdíjbiztosító egyik részlegének mind a tíz tagját – öt orvost és ugyanannyi asszisztenst - őrizetbe vette. A házkutatások alatt ötmillió euró készpénzt találtak az intézetben valamint az őrizetbe vett személyek lakásán.  

A vádhatóság megállapítása szerint a 2012-vel kezdődő korrupciós cselekmények következtében Bihar megye az élen jár a rokkantság miatt betegnyugdíjba vonult személyek számát tekintve, ami eléri a 32 ezret is.

Kimaradt?