Nyílt háborúba kezdett egymással Borboly Csaba és Bunta Levente

Nyíltan megfenyegette Székelyudvarhely polgármestere Hargita Megye Tanácsának elnökét, mert a megyei önkormányzat egyetlen lejt sem utalt az áfavisszaosztásból a városnak. Válaszul Borboly Csaba törölte Bunta Leventét a Facebook-oldaláról.

„De dúúrci” kommenttel osztják a Facebookon Borboly Csabának, Hargita megye tanácselnökének azt az eddig több mint 60 személy által kedvelt bejegyzését, amelyben egy képernyőmentés kíséretében közli: „törülte a listáról” Bunta Leventét, Székelyudvarhely polgármesterét. Ennek előzménye, hogy Bunta kommentben fenyegetőzött egy általa közzétett, a Hargita Népében megjelent hír alatt.  "Sokba fog ez neked kerülni Csaba!" - írta a polgármester.

A két elöljáró közti feszültségek ezúttal az áfaösszegek és jövedéki adó megyei visszaosztásához kötődnek: a múlt pénteki megyei tanácsülésen ugyanis a testület 23 mellette és egy tartózkodás mellett elfogadta, hogy Székelyudvarhelynek egyetlen lejt se utaljanak ki. 

 

Egy RMDSZ-es kollégát töröltem a listáról. Fenyegetőzzön máshol.

Közzétette: Borboly Csaba – 2016. január 27.

 

A döntés előtt a megyei tanácsülésen Ambrus Sándor székelyudvarhelyi RMDSZ-es tanácsos rákérdezett: miért nem szerepel a Székelyudvarhely a visszaosztást kapó települések névsorában? Borboly Csaba a válaszában a vonatkozó törvényt idézte románul, amely szerint a települések felelősséget vállalnak azért, hogy mire költik el a kiutalt pénzt. Majd rámutatott: Székelyudvarhely az egyetlen település Hargita megyében, amely egyetlen tavaly kiutalt tételt se arra költötte el, amire kérte.

Borboly úgy fogalmazott: emellett Székelyudvarhely vezetése arra sem méltatja a testületet, hogy párbeszédet folytasson az ügyben, egyszerűen nem akar partner lenni, hanem „a sajtó révén üzenget”.

Borboly az MPP részéről kapott segítséget

Borboly Csaba meglátásait a Sebestyén Csaba-István is osztotta. Az MPP-s megyei tanácsos hozzászólásában az egyébként joviális hangnemben lezajlott testületi ülésen azt javasolta: a székelyudvarhelyiek érdekében meg kellene nézni, hogy mire költött a városháza, és az indokolt volt-e, majd ha szükséges, az RMDSZ-nek külön fegyelmeznie kellene Bunta Leventét.

Válaszában Borboly finomította az MPP-s képviselő véleményét. Elmondta: azontúl, hogy nehezményezi a Bunta magatartását, „nem büntetni akarja” a polgármestert, hanem azt szeretné, hogy akként járnak el, ahogyan Csíkszereda város esetében is tettek. Emlékeztetett, Csíkszereda sem kap nagy támogatást a megyétől, mivel a város a saját pályázatai révén nagy költségvetéssel bír, mi több, a környező településeknek is juttat. Ez példaértékű, és ezt kellene tennie Székelyudvarhelynek is, adnia kellene a környező településeknek is, de ezt sem teszik – mondta Borboly.

Ambrus Sándor szintén replikázott egyet Sebestyén Csaba-Istvánnak: „Buntát máris bünteti a párt, és ehhez van segítsége is!”

A testület végül megszavazta, amivel Borboly fenyegetőzött: több mint négymillió lejt kap a visszaosztásból Udvarhelyszék, Székelyudvarhely viszont egyetlen lejt sem juttatnak. A határozatot 23 tanácsos szavazta meg, ellenszavazat nélkül, egy képviselő nem szavazott. 

Bunta: Borboly kisstílű

A megyei testület döntése napirenden volt Székelyudvarhely városi tanácsa csütörtöki testületi ülésén is. Az uh.ro tudósítása szerint Bunta kijelentette, Borboly Csaba kisstílű, „húsz ember dolgozik azon, hogy fényezzék”, és nyolc év tűrés után immár „a kés csontig hatolt”.

Ideje lenne udvarhelyszéki elnöke legyen Hargita megyének – mondta Bunta Levente polgármester, aki azt is kilátásba helyezte: a választók majd büntetni fogják azokat a megyei tanácsosokat is, akik megszavazták a támogatásmegvonást.

Kapcsolódók

Kimaradt?