A Duma Duó egy templomnyi embert megnevettetett

Különleges Stand Up Comedy várta a nevetni vágyókat hétfőn este Kolozsváron: a Duma Duó lelkészeket hívott meg fellépőkként, akik rengeteg humoros történetet hoztak magukkal nem csak az egyházi életből. A teremben mindenesetre többen voltak, mint általában istentiszteleteken.

IMG 5246

A Duma Duó két tagja, a pszichológián tanult Kocsis Dávid és a szociális munkát végzett Székely Áron különben nem csak keresztyén közegben lépnek fel, bár azt védjegyüknek tartják, hogy nem káromkodnak, és nem tűzdelik tele zsúfolásig szexuális képekkel humoros történeteiket, szerintük a minőség másban rejlik.

Hogy miben is, azt nagyon tudják, ezt bizonyítja a majdnem 200 fős közönség is, akik előtt első ízben álltak úgy, hogy egyszerre voltak moderátorok és fellépők. A Duma Duó premierje az idei Kolozsvári Magyar Napokon volt, de a két fiú együtt és külön-külön is fellépett korábban már többször.

IMG 5250

Meghívottaik közt volt hétfő este dr. Pásztori Kupán István teológia tanára, Márton Előd lelkész és Szora Róbert leendő katolikus vallástanár.

A két nagydumás

A Duma Duó tagjai elmondták magukról, válaszolva sokak kérdésére, hogy igen, lehet velük komolyan beszélni: minden hónap 28-án. Ekkor érkezik ugyanis a gázszámla, a villanyszámla, az internetszámla, és ilyenkor le szokott fagyni arcukról a mosoly és elmegy a kedvük a tréfálkozástól.

Bár ezt nehéz elhinni róluk, főleg miután ők maguk mesélik el, milyen megoldásvariációkat találtak a helyzetre. Áron az egyik rokonától hallotta otthon, mikor a nagy család fűtésgondokról beszélt, hogy neki nincsenek ilyen problémái: este bevesz két paracetamolt, s kész.

8

Dávid is beismerte, hogy ő sem szenved hiányt érdekes rokonokból. Ő például gyerekkorában mindig rettegett a nagymamájától, mert valahányszor találkoztak, mindig azt hajtogatta: „egyelek meg, bogaram”.

Sok-sok poénnal fűszerezve számtalan dolgot elárultak magukról és egymásról. Áronról nem csak az derült ki, hogy van barátnője, hanem az is, hogy hiába gyúrt éveken át, a lánynak mégsem a teste miatt tetszett meg.

A másik „dumás” munkahelyi tapasztalatairól mesélt. Egy internetszolgáltató cégnél dolgozik ügynökként, és egyszer egy roma nő nyomatékosan sürgette, hogy minél hamarabb szereljék be az internetet, mert a férjének szüksége van rá a munkájához. Dávid kíváncsian megkérdezte, hogy hol dolgozik a férj, mire azt a nem várt választ kapta teljesen természetes hangnemben: a Facebookon.

A hip-hop-lelkész

A Facebook nem idegen Márton Elődtől sem, aki nyáron előadást is tartott a közösségi portállal kapcsolatban a „screenagereknek” (képernyő-tinédzserek), bár bevallotta, hogy ő a digitális bevándorlók közé tartozik, vele megesett még hajdanán, hogy egyszer ugyan nyomtatni szeretett volna, mégis azt a kérdést tette fel: „flopit szkennelnek-e itt”?

6

Előd civilben IKE-utazótitkár, és nem titkolja, hogy a keresztyén raphez erős érzelmi szálak fűzik, egyik nagy álma, hogy ő maga is írjon ilyen dalszöveget. Néhány hittestvére imádkozik is érte, de még nem született meg a nagy mű, egyrészt ennek valószínűleg az az oka, hogy még nem ült le megküzdeni a feladattal, másrészt ki tudja, miért imádkoznak a többiek.

Lelkészként leszögezte, hogy az egyházi élet igen sok humoros helyzetet produkál, sűrűn akadnak dolgok, amiken lehet nevetni, de akár elgondolkodni is – azon, hogy miután a kéményseprő a parókia számára sietve kiállítja a számlát, miért ez áll a papíron: „parodia reformată” (református paródia). De említett más elírásokat és talán nem is szándék nélküli elszólásokat: biserica deformată (deformált egyház), illetve rău formată (félresikerült).

Fővárosi székely

IMG 5082A legújabb legjobb barátként lett bemutatva Szora Róbert, aki vallástanárképzős, és eleinte a Belvederebe szeretett volna költözni, de aztán mégis a 16 csillagost választotta, amit a Haşdeuban csak csillagok nélkül emlegetnek. Itteni élményei képezték az alapját humoros történeteinek: az éneklő, a szerelmes, a mosdatlan, a részeges szobatársak. Bevallotta, volt olyan év, amikor többet sírt miattuk, mint Keresztes Ildikó az idei X-Faktorban.

Származásáról elmondta: „A fővárosból jöttem, Erdély fővárosából, Gyergyószentmiklósról”. Ugyanakkor az esetleges tévhiteket eloszlatva kijelentette, hogy a központi Sora bevásárlókomplexum nem a családja tulajdona. Valószínűleg sok székelyföldi egyetemista ült a nézők közt, mert a legtöbb tapsot a legrövidebb idő alatt Róbert kapta.

 

Történetek a múlt évezredből

A mintegy kétszáz fős közönség soraiban több tucat református teológiai hallgató is ült, ugyanis a fellépők közt szerepelt az egyik tanáruk neve is, dr. Pásztori Kupán Istváné, akit úgy konferáltak fel, mint aki a tanári karból egyetlenként vesz részt minden gólyabál éjszakába nyúló buli részén is, diákokat megszégyenítő kitartással táncolva, míg csurom víz nem lesz mindene, aztán hazamegy, átöltözik, és visszajön.

1 1

A professzor úr nem csak saját tanítványaihoz, hanem más egyetemistákhoz is szólt, mikor feltette a kérdést, tudják-e, hogy hívják azt, amikor hosszas körbeudvarlás után a kedves végre hajlandóságot mutat, és elcsattan a csók: ez az ösztöndíj – „megnyugtatta” a fiatalokat, hogy a választások után januártól majd mindenkinek ezzel kell beérnie.

Több anekdotát hozott Pásztori Kupán István Nagyenyedről, ahol a református kollégiumban tanított(a a diákokat nem csókolomot köszönni neki), Székelyföldről, ahol született és felnőtt – a múlt évezredben. Ő ugyanis még abban az időben volt fiatal, árulta el, amikor Michael Jackson még fekete volt, és a nőket vagy libáknak vagy hölgyeknek hívták, de olyan kategória nem létezett, hogy Lady Gaga.

Kimaradt?