„Kellően kemény” hölgyeket jelöl az RMDSZ Nőszervezete a választásokra

A 2015-ös évet a felkészülés évének tartja a Nőszervezet, számos hagyományteremtő rendezvénnyel erősítették a közösséget, partnerekkel kerestek párbeszédet, és azon dolgoztak, hogy képviseletüket erősítsék az idei választásokon. A szervezet vezetősége csütörtökön, Kolozsváron számolt be a tavalyi év tapasztalatairól.

Biró Rozália elnök elmondta, a közösség ismeretét, az érdekképviseletet célozták meg a tavalyi évben, produktív rendezvények és tevékenységek szervezését, szakmai fejlődések lehetőségének megteremtését. Tavaly 24 megyére terjedt ki a szervezet, az elnökség is gyarapodott annak érdekében, hogy különböző szakterületekre összpontosíthassanak.

Törekedtek ugyanakkor a román politikai pártok nőszervezeteivel való párbeszédre, hogy egymás példáiból tanulhassanak, és bizonyos törvények változtatásához politikai támogatást kapjanak.

Az egyházak nőszervezeteivel szintén felvették a kapcsolatot, ugyanakkor az Európai Néppárt nőszervezetének alelnöki tisztségét is elnyerték, ezáltal hallható hangjuk lehet a pártcsaládon belül, emellett négy ország – Csehország, Magyarország, Szlovákia és Románia – nőszervezeteinek összehangolása is feladatuk – hangzott el.

Több nőt a politikába!

A politikai döntéshozatalban való szerepvállalásra készülnek idén: felkészítik a választásokon induló tagjaikat a jelöltségre. "Tapasztalattal rendelkező, versenyképes jelöltjeink vannak, akiknek empátiakészségük van, akik pragmatikusak és kellően kemények a csaták megvívásához” – fogalmazott Biró.

A szervezet elnök elmondta, a nők politikai részvételének arányát javítani kell, egy olyan korszakban különösen, amikor konszenzusok létrehozására és építkezésre van szükség. A helyi és országos választásokon is megdupláznák a nők jelenlétét – szögezte le. Jelenleg 246 nő dolgozik önkormányzati képviselőként, 3 polgármester, 12 alpolgármester, egyetlen szenátor az RDMSZ színeiben. Biró kifejtette, a parlamentnek le kellene képeznie a társadalmi viszonyokat, ez azt jelenti, hogy a képviselők és szenátorok fele nő kellene legyen. "Nem előjogokról beszélünk, hanem alapjogokról" – hangsúlyozta.

Közel a közösséghez

Egyrészt a politikai felkészülésre, másrészt a közösségépítésre fektettek hangsúlyt – emelte ki Hegedüs Csilla alelnök, hozzátéve, tavaly decemberben közel 33 ezer embernek „tették mosolygóssá” a karácsonyát 21 területi és megyei szervezet segítségével. Köszönetet mondott az egyházi nőszervezeteknek, akik nélkül szegényebb lett volna a Mosolygós Karácsony.

A tavaly népszerű Sikeres Nők Iskolája rendezvénysorozat arra épített, hogy minden közösségben élnek olyan nők, akik példát tudnak mutatni, akikre felnéznek az emberek. A mellrák megelőzésével is foglalkoztak, kiadványt jelenítettek meg a probléma veszélyeiről és kezelhetőségéről. Hegedüs kiemelte a Húsvéti Zsongás rendezvénysorozatot, amely segítségével ismét sikerült megmozgatni a közösséget.

Hangsúly a képzésen

Száfta Szende alelnök a szervezet képzéseiről számolt be. Mint mondtak, a nők részéről az egyik leghangsúlyosabb kérdés annak a tudásának a megszerzése volt, amivel rendelkezniük kell a közéleti szerepvállaláshoz. 2015-ben Szatmárnémetiben, Kovászna megyében, Csíkszeredában, Szebenben szerveztek hasonló képzéseket, hangzott el.

„Célunk, hogy mindezeket folytassuk is, így másfél héten belül Krasznán, Szilágy megyében megszervezzük az idei első képzést, és szeretnénk, hogy márciusban-áprilisban minden térségbe eljussunk” – fogalmazott az alelnök.

Biró Rozália köszönetet mondott minden olyan hölgynek, aki az elmúlt évben lehetősségeihez képest tenni tudott a nőszervezetért és a romániai magyar közösségért. „A felkészülés éve azt a felismerést is hozta, hogy nem elég, ha teszünk a közösségért: meg kell győzni mindenkit, hogy felelősséggel tartozik a másik irányába” – fogalmazott a szervezet elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?