Huszár István: erősíteni kell Nagyváradot

Erősíteni kell a nagyváradi magyar szakoktatást, folytatni a nagyváradi vár benépesítését, ápolni a testvérvárosi kapcsolatokat, felújítani Szacsvay Imre szobrának környékét, nemzetközi versenyeket szervezi – többek között ezeket a célkitűzéseket említette Huszár István nagyváradi alpolgármester, aki csütörtökön számolt be elmúlt évi tevékenységéről.

Az alpolgármester elmondta: a 2016/2017 tanévtől összevonják az Andrei Şaguna és a Traian Vuia műszaki kollégiumokat. Előbbiben  12 magyar tannyelvű osztály is működik, ezek azokban nem kerülnek veszélybe az alpolgármester szerint, sőt az új szakiskolának várhatóan magyar aligazgatója lesz.

Idén több nemzetközi vizes versenyt is szerveznének Nagyváradon, például az élményfürdő mellett épülő ugrómedencére is kérik a Nemzetközi Úszószövetség akkreditálását, mondta Huszár. A Bodola Gyula-stadionban az UEFA szervezné meg a román és a francia női futballválogatottak meccsét, tette hozzá, és azt is elmondta, lépéseket kell tenniük azért, hogy a csődbe ment Bihar FC gyermek- és ifjúsági szakosztályait  megmentsék, hiszem a futballnak hagyománya van Biharban.

Szacsvay Imre szobra környékének felújítását már kérvényezte az RMDSZ, a látványterv elkészült, a költségeket 6-7 ezer euróra becsülik kedden derül majd ki, hogy a  felújításhoz szükség van-e minisztériumi jóváhagyásra is.

Az alpolgármester elmondta, továbbra is szeretné, ha nyárom a várban megtartanák Várasd testvérvárosainak, köztük Debrecennek a hétvégéjét, mikor is kulturális- és gasztronómiai jellegzetességekkel is ismerkedhetnek a váradiak. A nagyváradi várba február elején beköltözhetnek a civil szervezetek, köztük Szigligeti Kulturális Egyesület, illetve a Szigligeti Tanoda, a Tanoda Egyesület, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság, a Szent László Egyesület, valamint a Pusztai Farkasok két íjászcsoportja is.

Huszár István kérdésünkre azt is elmondta, hogy bár még nincs döntés, de „ha és amennyiben” ő lesz a váradi polgármester-jelölt, akkor minden váradi magyart képviselne, mert ellenzi a megosztottságot.

Kapcsolódók

Kimaradt?