A Siculicidiumra emlékeztek Marosvásárhelyen

A madéfalvi veszedelem 252-ik évfordulójára emlékeztek szerda este a Kultúrpalota nagytermében, ahol jelen volt többek közt Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere is. Az elöljáró külön köszönetét fejezte ki, hogy a Siculicidium előestéjén szervezték a megemlékezést, így egy kisebb, madéfalvi küldöttség is részt vehetett a rendezvényen.

A két műsorvezető: Kilyén Ilka és Kilyén László az emlékező szónoklatok, illetve művészi előadások között a 252 évvel ezelőtti eseményeket idézte fel, a székelység ellenállásának előzményeit, majd a véres megtorlást és az azt követő időszakot. Miután Domahidi Béla református, Nagy László unitárius és Ferencz István római katolikus lelkipásztorok rövid áhítatot tartottak dr. Csige Sándor Zoltán főkonzul tolmácsolta Zsigmond Barna Pál jókívánságait és beszélt arról, hogy miért fontos megemlékezni a történelmi eseményekre. Az emlékezés mellett fontos közösségi szinten is feldolgozni a történeteket – mondta.

„Székelyföldnek nagyon elege lett abból a nemzeti megalázásból és posztkommunista gazdasági kizsákmányolásból, amelyben Romániában részesül 1918 illetve 1990 óta” – kezdte szónoklatát Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, aki úgy fogalmazott, hogy „sokan sokfélék vagyunk, de egy valami közös bennünk, ez pedig a magyar közösséghez való tartozás köteléke. Ha ennek tudatában vagyunk, ha ezt parancsként elfogadjuk, akkor képesek leszünk ennek a parancsnak alárendelni cselekvésünket is” – mondta a pártelnök, aki a jelenlevők között külön köszöntötte Soós Zoltánt, Marosvásárhely magyar polgármesterjelöltjét.

Tőkés László üdvözletét Cseh Gábor olvasta fel, majd Izsák Balász, az Székely Nemzeti Tanács elnöke mondott beszédet. „A mai megemlékezés több, mint szimbolikus cselekvés” – mondta, majd hozzátette, hogy a közös emlékezés képes irányt szabni.

A megemlékezésen fellépett a vártemplom Psalmus kórusa Kovács András karnagy vezetésével, valamint a Domahidi-testvérek: Zsuzsa fuvolán, Sára hegedűn, Anna dobon és Kata csellón játszott.

A Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által szervezett megemlékezésen jelen volt Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke, Peti András alpolgármester, Soós Zoltán polgármesterjelölt is, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei és marosvásárhelyi politikusai is.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?