Más útvonalon térnek vissza jövőben a csíksomlyói zarándokvonatok

A Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz nevű zarándokvonat jövőre május 22-én indul a csíksomlyói búcsúba és 25-én, pünkösdhétfőn érkezik vissza - jelentették be kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

A zarándokvonatok jövőre nyolcadik alkalommal indulnak el. A négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához - ismertették a szervezők.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője elmondta: a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Budapesten csatlakozik hozzá a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy szerelvényként indul Erdélybe. Az összekapcsolt zarándokvonat 16 kocsiból áll majd, több mint négyszáz méter hosszú lesz, és 1100 ember utazhat rajta. Jövőre a mozdonyt II. Rákóczi Ferenc tiszteletére díszítik fel. A szervezők és a MÁV Zrt. közösen hirdet pályázatot a díszítésre, amelyen bárki részt vehet, akár a határon túlról is - hangzott el.

A zarándokút új programja 2015-ben a részvétel a madéfalvi veszedelem emlékére rendezett ünnepségen - mondta Mező Tibor. További újdonság, hogy a negyedik napon új útvonalon, Désen, Zilahon és Nagykárolyon keresztül tér vissza Magyarországra a zarándokvonat.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően 2015-ben a Csíksomlyó Expressz zarándokai a felcsíki falvakban, a Székely Gyors utasai pedig az alcsíki településeken lesznek elszállásolva - tette hozzá az utazási iroda ügyvezetője.

Kimaradt?